2019. április 16., kedd

2019-04-16

Lelki nagykorúság 1.

Aki ugyanis tejen él, járatlan az igazság igéjében, mivel kiskorú. A nagykorúaknak pedig kemény eledel való, mint akiknek érzékszervei a gyakorlat következtében már alkalmasak a jó és a rossz megkülönböztetésére. (Zsid 5,13-14)
Hogy lesz a kiskorúból nagykorú keresztyén? Úgy hogy növekszik. Jó, de mit kell tennie? A növekedésért semmit. Azt Isten adja. Mi azért tehetünk, hogy ezt ne hátráltassuk kihagyott alkalmakkal, civakodással, emberekhez való igazodással.
A nagykorú keresztyén nem csak az evangéliumok tanítását, hanem a Biblia összes tanítását meg tudja emészteni. Rendszeres a bibliatanulmányozása. A nagykorú keresztyén nem elégszik meg azzal, hogy a napi ige újszövetségi részének 3-4 versét elolvassa, esetleg az áhítatos könyv három bekezdését. Hanem törekszik ettől többre. Ez elkerülhetetlen a hitbeli nagykorúság felé. Akinek nem kell a teljes Szentírás, nem kell a keményebb tanítás, nem akar az igéből többet és többet az olyan, mint egy ember, aki felnőttként is csak egy pelenkás kisbaba, aki tejen él, és nem hajlandó semmi mást enni, nem hajlandó növekedni. Neki az úgy jó, ahogy van.
Ha a Bibliaolvasó Kalauzban épp Mózes törvényei, vagy nemzetségtáblázatok vannak soron, a nagykorú keresztyén, nem átlapozza, hanem mielőtt elolvasná, úgy imádkozik: Uram, tudom, hogy nem véletlenül vannak benne ezek a dolgok a Szentírásban, kérlek ebből is adj nekem ma élő üzenetet! Te hogyan olvasod a Bibliád? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Ameddig akarjuk, Isten vezetni fog, és utat készít számunkra. Nem számít a korunk, ha hallgatunk Isten hívására, örömmel szolgálhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése