2018. szeptember 30., vasárnap

2018-09-30

 „Most tehát az embereket akarom meggyőzni vagy Istent? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája." (Gal 1:10)
Kinek a kedvében akarok járni? – teszi fel az apostol a kérdést számunkra. „Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek?" – fogalmazza meg egészen pontosan a kérdést Pál az Úr gyermekei felé. Kinek akarok tetszeni? – hangzik a kérdés felénk Isten Igéjéből. A válasz pedig ott van a szívünkben és a tetteinkben. Mindenki tud erre a kérdésre valamilyen választ adni, hogy kinek a tetszését keresi. Akár akarjuk, akár nem, felelünk erre a kérdésre. Az életünk üzenet. Mindnyájunk élete üzen valamit. Valaki egyenesen ezt mondta: „Ha az életünk nem egy üzenet, mit ér akkor bármilyen üzenet?"
Nézzük meg egy kicsit alaposabban, hogy milyen variációk vannak. Mármint arra, hogy kinek a kedvében akarunk járni? Mondok néhány lehetőséget. Biztosan nem teljes a felsorolás, de magunkra találhatunk benne. Senkinek. Van, akinek az élete azt üzeni, hogy senkinek nem akarok a kedvében járni, senki tetszését nem keresem. Senki nem érdekel. Senkinek a véleménye nem számít. Nekem ne mondja meg senki, hogy milyen legyek és mit kell tegyek. Vannak emberek, akik így élnek. Különcök, vagányok, kihívóak, mindenben mások. Úgy gondolom, hogy az ilyen emberek lázadók. Lázadnak mindennemű rend és rendszer ellen. A kinézetük, a cselekedeteik arról szólnak, hogy nekik semmi sem jó. „Öröm" az ilyen emberrel érintkezni. „Öröm", ha van ilyen ember a családban, a munkatársak között, egy intézményben egy lakó, egy gyülekezeti tag, netán egy presbiter… (Katona Béla)

A nap gondolata:

Istennél nincs erőszak. Választhatsz! Ő csak addig juttat el, ameddig engeded. Ő nem kényszerít egy olyan életbe, amit te nem akarsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése