Keresés ebben a blogban

2012. július 25., szerda

2012-07-25

Mindent csak azért tesznek, hogy feltűnjenek az embereknek… (Máté 23:5)

Kitűnni, feltűnni. Van olyan is, amikor valaki ezért szándékosan akar kitűnni a tömegből. Ők a magamutogatók, a feltűnési viszketegségben élők, az exhibicionisták. Ők a leginkább figyelemre éhesek. Ugyanakkor ezek az embertársaink a belső világukban a legbizonytalanabbak, akik számára a figyelem egyenlő a stabilitással. Semmi egyebet nem kíván az ilyen ember, mint elnyerni, vagy visszaszerezni a belső harmóniáját, valamint hogy őt is szeresse valaki. Napjainkban a pénzügyi válságnál is nagyobb az önismereti, önbecsüléssel kapcsolatos válsága az emberi léleknek. S ez egyre többet fog testet ölteni abban, hogy kitűnni akaró emberekkel fogunk találkozni.

A mai Igében érdekes módon Jézus is ilyen emberekről beszél.  A farizeusokról mondja itt az Úr, hogy Mindent csak azért tesznek, hogy feltűnjenek az embereknek…A farizeusokról, az akkori nép lelki vezetőiről beszél Jézus ebben a teljes fejezetben. Ellenük intézett beszéde került itt megörökítésre. Szemükre hányja, hogy mennyire nem töltik be azt a tisztüket, amit Isten szánt nekik népe között, s ahelyett, hogy Istent akarnák megismertetni az emberekkel, saját magukkal vannak elfoglalva. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy úgy akarják tanítani az embereket, hogy közben saját maguk sincsenek a hit magaslatán. Bizonytalanok önmagukban, akik alig-alig tudnak bármit is adni kortársaiknak az üdvösség tekintetében, mert valójában önmaguk is bizonytalanok önmaguk felől. Ahelyett, hogy önismeretüket Istenből és a vele való kapcsolatból merítenék, az embereknél koldulják mindezt. Az emberek figyelmével akarják visszanyerni önbecsülésüket. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:
 Nobel-díjjal jutalmazták az egyik orvost, aki ezt írta világhírű munkájában: Az Ima a leghatalmasabb energiaforma, amit az ember létrehozhat. Az Ima befolyása az emberi értelemre és testre annyira kimutatható, mint a mirigyek kiválasztó képessége.
Eredményeit mérni lehet a megnövekedett vidámságban, a nagyobb intellektuális képességben, az erkölcsi tartásban és az emberi kapcsolatok mélyebb megértésében. Az Imádság nélkülözhetetlen a személyiség legteljesebb kifejlődésében. Csak az Imádságban érjük el az értelem, a test és a lélek teljes harmóniáját, ami a törékeny embernek megadja a rendíthetetlen erőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése