Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 19., szerda

2012-09-19

Nagy az ÚR, méltó, hogy dicsérjék Istenünk városában, szent hegyén. (Zsoltárok 48:2)
Jeruzsálemben miután felépül a templom, úgy érzi Izrael, végre ő is tud erőt felmutatni a népek között. Keze csinálmánya, alkotásai nagyot nőttek nemzetük szemében. A templom igen szépre és dicsőségesre sikeredett. Lassan elhalványította Isten nagyságát. 
Később a tanítványok is azt mondják Jézusnak a templomra mutatva: Mester, nézd, mekkora kövek és mekkora épületek! Jézus ezt mondta neki: Látod ezeket a nagy épületeket? Nem marad itt kő kövön, amit le ne rombolnának. Nem volt könnyű megértetni a korabeli, izraeli dicső múlttal rendelkező tanítványokkal, hogy ne hitük tárgyait tartsák nagynak, hanem azt az Urat, akit azok hirdetnek! 

Hasonló történik Jeremiás korában, amikor Isten Önmaga hatalmáról beszél a népnek, és ígéri, Ő maga védi meg a népet, akkor azt mondogatják: Az Úr temploma, az Úr temploma, az Úr temploma. Vannak dolgok, amikről meg van győződve az ember, hogy olyan nagyok, hogy elpusztíthatatlanok. Egykor még a templomról is ezt gondolták. Kimondhatatlan nemzeti gyásznap volt, amikor engedte Isten, hogy kirabolják a templomot, kincseit messze földre száműzzék, s népét fogságba vigyék. Nagy próbatétel volt ez arra nézve, hogy átértékelje Izrael: mit is tartottak ők nagynak, mit is neveztek hatalmasnak. Emberi kéz alkotásait, vagy pedig az élő Istent? Figyelmeztetés ez a mai hívők számára is. Napjainkban minden eddiginél nagyobb a technológiai fejlődés és sokszor szinte Istent játszik az ember. Valaki egy műtéttel kapcsolatban mondta nekem: Nagy a tudomány, tiszteletes úr! Mire azt mondtam: Egyik orvos azt mondta nekem, hogy az orvosok is csak Isten után… A válasz csak annyi volt: hát igen. Meg kellene látnunk, mit jelent újra bízni Istenben! Mit jelent egyedül reá hagyatkozni! Mit jelent még e tudományos fejlődésért, annak hasznos oldaláért is hálát adni, el nem feledve, hogy Ő ad bölcsességet az embernek, hogy véghezvigye ezeket. Ma is igaz a tétel: ne a magunk lehetőségeihez mérjük Istent, hanem az Ő lehetőségeihez mérjük saját magunkat! S ezzel lássuk mindig nagyobbnak Őt magunknál. (Berencsi Balázs)
A nap gondolata:
A példa nagyobb hatalom, mint az utasítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése