Keresés ebben a blogban

2012. december 29., szombat

2012-12-29

Eljön az óra, és az most van, amikor az igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyen imádókat keres magának. (János 4.23)
Jézus azt mondja, ott van helyes Isten-imádás, azaz istentisztelet, ahol Lélekben és igazságban imádják Istent. A Lélekkel betöltött élet az imára utal, az igazság pedig Isten Igéjére. Alapvetően négyféle változata van annak, hogy kinek-kinek akár az ima, akár az Ige mennyiségileg mennyire van jelen az életében. Ezeket nézzük meg sorjában.
1.  Kevés ima, kevés Ige = beteg élet.  Amikor valaki nem hallgat igehirdetést, otthonában sem olvassa az Igét és egyáltalán nem tartja fontosnak az imádkozást, az következésképpen beteg élethez vezet. Az ilyen ember saját maga rágódik a problémáin, nincs Ige, ahol Isten közbeszólhatna, és mivel nem beszélget az Úrral, ezért ki van téve ebben a magányban az ördög támadásainak, kísértéseknek is. Maga körül forgó, önmaga keresztjét egyedül hordozó, az alatt roskadó emberi élet az ilyen. Élhet közösségben az ilyen ember, de akkor is pusztán emberi vélemények, ami után megy a megoldáskeresésben. Az emberek jelenlétének a hatása hatalmas. Véleményüknek, domináns viselkedésüknek az ilyen ember különösen ki van téve. Nem ismerve Istent, nem tőle tanulva, nem vele megbeszélve élete dolgait nem számolhat egyébbel, mint az emberi faktorral. Az Igében azt olvassuk: Átkozott az a férfi, aki emberben bízik. S ez hatalmas figyelmeztetés. A samáriai asszonnyal történő beszélgetésből való mai Igénk. Erre az asszonyra nagyon hatottak az emberek. Azért megy délben a kúthoz vizet meríteni, hogy ne találkozzon velük, de mivel nincsenek jelen, éppen ez jelentett esélyt Jézus számára, hogy beszélgessen vele, Isten imádásáról, és az Ő igazságairól. S itt fordul meg az élete. Mennyi ima és mennyi Ige van életedben? Kevés? Akkor változtass sürgősen. Ez saját és környezted érdeke is… (Berencsi Balázs)
A nap gondolata:
Az imádságnak mindig ígéreten kell alapulnia. De hála az Istennek, hogy az Ő ígéretei mindig szélesebbek, mint a mi imádságaink. (Havergal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése