Keresés ebben a blogban

2013. május 13., hétfő

2013-05-13

Az egész törvény ebben az egy igében teljesedik be: "Szeresd felebarátodat, mint magadat."  Ha pedig egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok: el ne emésszétek egymást! (Gal 5:14-15)
Szeress és tégy, amit akarsz – mondta egykor Augustinus ókori egyházatya. S milyen igaza van: ha valakiben szeretet van, akkor nem csupán ártani, bántani nem fogja embertársait, hanem javukra próbál élni és tenni. De nem olyan könnyű ezt megvalósítani még a Jézus tanítványainak sem. Mai Igénkben nem véletlenül emlékezteti a galátziabeli gyülekezet tagjait Pál apostol a szeretet fontosságára, valamint arra, hogyha egymást marják, akkor könnyen elemészthetik egymást.
Szeretet címszó alatt mi mindenre képesek nem vagyunk? Beleavatkozunk mások életébe, tapintatlanok tudunk lenni másokkal, nem örülünk az örülővel, és sírni sem sírunk a szomorkodóval. Pedig a felebarát fogalmába az irgalmas samaritánus Jézus által elmondott történetéből kiindulva azt állapíthatjuk meg, hogy minden embertársunk beletartozik.    
Annyit érsz, amennyit szeretsz! – mondta valaki. Ne fukarkodjunk a bennünk lévő szeretettel, mely ugyan meglehetősen változó tud lenni, de rá kell csatlakoznunk az egyetlen igazi szeretetforrásra, magára az élő Istenre. A Vele való szoros kapcsolatunk képessé tesz arra, hogy sikerüljön egymást mindinkább úgy szeretnünk, ahogy Urunk kéri tőlünk. Az egymással való marakodásaink helyét engedjük, hogy átvegye a felebaráti szeretet. Éld meg azt ma is családtagjaiddal, barátaiddal, munkatársaiddal, szomszédaiddal való érintkezéseidben!
A nap gondolata:
A szeretet ösvénye tövissel és bogánccsal van szegélyezve, de ez a tövises út mégis drága nekünk, mert Jézus azon velünk tart és megengedi, hogy karjára támaszkodjunk. (Spurgeon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése