Keresés ebben a blogban

2013. december 31., kedd

2013-12-31

„Efraim a népek közé keveredett. Olyan lett Efraim, mint a meg nem fordított lángos. Idegenek emésztik erejét, de ő nem veszi észre.” (Hóseás 7,8)
Mit jelent egy ilyen helyzetben az a figyelmeztetés, amit a próféta intéz felénk? Mit jelent az összekeveredés? Ugyanazt, amit Hóseás korában. Ő sem az ember-ember közötti viszonyról, kapcsolatról beszél, nem attól óv elsősorban. Hanem a szellemiség, a lelkiség, a lelki alapok, a belső identitás megőrzésére figyelmeztet! Ne engedjük, hogy más alapot kínáljanak hitünkhöz, mint ami az egyetlen alap lehet: Isten Igéje! Luther Márton, Kálvin János és nagy református elődeink tisztán látták a veszélyt, amikor kimondták a reformátori alapelvek között: Sola Scriptura! Egyedül a Szentírás! Egyedül Isten Igéje lehet az alap, emellett minden más csak bálvány, és idegen befolyás! Ennek az alapnak olyan szilárdnak kell lennie, mint a kősziklának, különben mi is játékszerei leszünk mindenféle idegen szellemiségnek, lelkiségnek!
Nem véletlen, hogy az oly’ divatos kis szekták főleg a mi egyházunkból, a református egyházból tudnak tagokat elcsábítani maguknak! Miért? Mert az alap nincs rendben! Az istenismeretünk, az igeismeretünk nincs rendben! Gyökértelenek a református egyház tagjai! Keresztelés, konfirmáció után tagjaink többsége ügyet sem vet az alapra, esélyt sem ad Istennek, hogy Igéje által vezesse, segítse. Gyökértelenné, alaptalanná, idegen eszmék és vallások, tévtanítások táptalajává válunk, ha nem térünk vissza Isten Igéjéhez!
Izrael életében is az egész, esztelen, szomorú, elkeserítő állapotnak egyetlen oka volt: nem akartak Jahvéhoz megtérni, hozzá visszatérni. Pedig ha a visszatérés révén Isten az őt megillető helyre – a megrendíthetetlen alap helyére – kerül, akkor a dolgok is a maguk helyére kerülnek. Nincs más út, hogy nemzetben, hitben megmaradjunk, mint az alaphoz való hűség.  (Gyallai Henrietta)
A nap gondolata:
Igehirdetők! Ne csak az utcalányoknak mondjátok, hogy újjá kell születniük, hanem a vallásos embereknek is. Jézus Nikodémusnak mondta ezt. (Stewart)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése