Keresés ebben a blogban

2014. február 15., szombat

2014-02-15

Íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. (Mt 28:20)
Ez Jézus ígérete a tanítványainak utolsó beszélgetésük alkalmával. Amikor ennek fontosságát megértjük, ugyanarra a következtetésre juthatunk, mint a 17. században élt szerzetes, Lőrinc barát. Ő az Isten jelenlétének gyakorlása című munkájában így fogalmazott: „A lelki életben a legszentebb, legáltalánosabb és legszükségesebb gyakorlat: Isten jelenléte.” Miért jó nekünk, ha Isten jelenlétében, közelségében, orcája előtt élünk?
1. Öröm„Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség a jobbodon” (Zsolt 16:11). Annyi szörnyűséget látni a világban; elég csak megnézni a híreket, és máris elmegy a kedvünk attól, hogy mosolyogjunk. Isten közelségében viszont megőrizhetjük az örömünket, sőt benne mindig örülhetünk (Fil 4:4). Ha földi dolgokra alapozzuk az örömünket (emberek, tárgyak), azokat elveszíthetjük. Az Istenbe vetett reményünket viszont senki nem veheti el tőlünk. Ugyancsak Isten öröme az, mely a jelen nehézségeit is képes — ha nem is elfeledtetni, de — helyes megvilágításban látni: „Közben le ne vegyük a szemünket Jézusról, aki hitünk elkezdője és befejezője! Ő azért az örömért, amely várt rá, elszenvedte még a kereszten való kivégzést is, és nem törődött a szégyennel, amelyet ez jelentett. Most pedig elfoglalta a helyét Isten trónjának jobb oldalán” (Zsid 12:2, EFO).

2. Békesség„Az ÚR így felelt: Megnyugtat téged, ha az orcám megy veletek?” (2Móz 33:14). Amikor a körülményeink megfosztanak minket a nyugalmunktól, amikor folyamatosan nehézségeket tapasztalunk meg, akkor Isten jelenléte még mindig meg tud nyugtatni minket, és békességgel tölti meg a szívünket. Képes megőrizni az elménket, hogy nyugodtak tudjunk maradni (Fil 4:7). Az életünk Isten jelenlétében olyan, mint a tenger. A felszínen viharok tombolnak, és tajtékzanak a hullámok, de a mélyben béke honol.
Neked ez személyes tapasztalatod? ( Tóth-Simon Károly)
A nap gondolata:
 Minden csoda gyökerében egy boldog hitvallás rejlik: én megtapasztaltam Istent, és nagyobb volt mindennél a világon. (Ravasz László)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése