Keresés ebben a blogban

2014. június 23., hétfő

2014-06-23

„Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül." (Jakab 1:14-15)
Életünk kísértése mögött nemcsak a Sátánt kell lássuk, hanem igénk szerint a saját vágyainkat is. Gondolataink, és szívünk tisztán tartására hívja fel a figyelmünket az Úr. Minden ott kezdődik el. Nem véletlen, hogy a 10. parancsolat ezt mondja: „Ne kívánd…." Jézus pedig így szól: „az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…." Az ember sokszor elbagatellizálja a dolgokat. Eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne ha… Aztán pedig a gondolat tettekké válik és kész a baj. Tönkremennek családok, emberi kapcsolatok és életek, mert valaki kigondolt valamit saját kívánságától vezérelve és a tettek mezejére lépett! Sokszor önmagunknak köszönhetjük a nehéz helyzeteket, melyekbe kerülünk, mert nem bírunk a vágyainkkal. Pedig erre is van megoldás: törekedjünk arra, hogy bűnre indító vágyainkat Isten elé tegyük és tápláljuk szívünket, elménket mindazzal, „ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami szeretetreméltó, ami jó hírű." (Filippi 4:8)
A nap gondolata:
Kezdetén tartóztasd fel a bajt, különben késő az orvosság. Mert először csak egy puszta gondolat ötlik fel elménkben, aztán színes fantázia-kép, majd tetszés ébred, megmozdul az akarat, és megszületik a beleegyezés. Így lépésről lépésre egészen benyomul a gonosz ellenség, ha kezdetben ellenállásra nem talál. És minél tovább halogatja valaki az ellenállást, annál jobban elerőtlenedik, az ellenség pedig annál több erőre kap. (Kempis Tamás)