Keresés ebben a blogban

2014. december 29., hétfő

2014-12-29

Megszakíthatatlan folyamatosság – 3.

Örök rendelkezés ez. (3Móz 24:9)
Fel kell ismernünk, hogy Isten a folyamatosságot ajánlja népének és elvárja tőlünk is. „Szüntelen imádkozzatok!" – tanítja a Biblia a könyörgéseinkre nézve ugyanezt. De az Igében való növekedésünk is a folyamatosság jegyében fogan. Ezért van bibliaolvasó kalauzunk (Kálvin: lectio continua). Valójában ezek a gondolatok mutatják, hogy a hűség tartja fenn a világot, amely hűséget Isten oltotta bele a szívünkbe. 
Beszédes példa volt mindig is számomra, hogy volt egy ismerősöm, aki nagyon jó képességekkel rendelkezett és mindig megelégedett azzal, hogy az órán ülve gyorsan felfogta a dolgokat. Volt, amire elég volt ez, de volt, aminek neki kellett volna ülni és megtanulni, bevésni a tanultakat. Ezzel szemben van egy olyan ismerősöm is, aki közepes tanuló lévén rákényszerült, hogy naponta sokat tanuljon. S most ő egyetemen van, egész sokra eljutott tanulmányai terén, míg előző ismerősöm semmire sem vitte, csak vegetál, mert elmulasztotta a folyamatos, alapos tanulást. 
Az Úr dolgaiban való gyarapodáshoz is ez szükséges. Isten nem kér tőlünk egyebet, mint hűséget. Hűséget az Ő követésében, az imádkozásban, a Biblia olvasásában, a szolgálatban. Mindezt azzal a hittel cselekedve, hogy a többit Ő el tudja végezni bennünk és általunk. (A hit és a hűség ezért is ugyanez a szó a Biblia eredeti görög nyelvén - pisztisz -, ami szintén elgondolkodtató!) Így lehet Istené a dicsőség, nem a mienk. Az ember dicsőségkeresése látszik megmutatkozni ebben is. Ilyenkor van, hogy nem folyamatosan olvassa valaki a Szentírást, hanem azt mondja, én már egyszer az egész Bibliát elolvastam. Ez inkább a teljesítményről beszél. Ugyanígy a szolgálatokban is, sokan jobban szeretik az egyszeri, nagy erőbedobással járó szolgálatot, mint a folyamatos, hűséges jelenlétet, amely sokkal többet tehet a gyülekezetért, ha valaki csak a legapróbb dolgot vállalja is fel. Isten tehát nekünk, folyamatosságot szerető embereknek ugyanezt a hűséges viszonyulást ajánlja. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:

 Ha stresszes vagy, ez azt mutatja, nem bízol eléggé Istenben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése