Keresés ebben a blogban

2016. november 28., hétfő

2016-11-28

Saul pedig az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve elment a főpaphoz, és leveleket kért tőle Damaszkuszba a zsinagógákhoz, hogy ha talál olyanokat, akik az Úr útjának hívei, akár férfiakat, akár nőket, megkötözve vihesse azokat Jeruzsálembe. Útközben azonban, amikor éppen Damaszkuszhoz közeledett, hirtelen mennyei fény villant fel körülötte, és amint a földre esett, hallotta, hogy egy hang így szólt hozzá: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?" Ő pedig megkérdezte: „Ki vagy, Uram?" Az így válaszolt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl. De kelj fel, menj be a városba, és ott megmondják neked, mit kell tenned." A vele utazó férfiak pedig szótlanul álltak, mert hallották ugyan a hangot, de senkit sem láttak. Saul pedig felkelt a földről, és kinyitotta szemét, de egyáltalán nem látott. Ezért kézen fogva vezették be Damaszkuszba, és ott három napig nem látott, nem evett, és nem ivott. (ApCsel 9, 1-9)
A múltkorában olvastam egy idézetet, mely nagyon szíven talált. Így hangzik: „Ha az életünk nem egy üzenet, mit ér akkor bármilyen üzenet?" Néhány napon keresztül Saul életének üzeneteit fogjuk keresni úgy, hogy közben természetesen saját magunkról sem feledkezünk el, vagyis belenézünk az Ige tükrébe és megvizsgáljuk, hogy a mi életünk milyen üzeneteket hordoz embertársaink számára.
Mit tudunk Saulról? Tudjuk róla a Szentírásból, hogy zsidó és farizeus volt. Mi, lelkészek a farizeusokat sokszor „lejárjuk" a prédikációkban, pedig nem bizonyos, hogy minden esetben helyesen járunk el, amikor így teszünk. Persze ők maguk adtak okot erre és Jézus is sokszor került összetűzésbe velük. Azonban nem szabad elvennünk tőlük azt, ami pedig az ő életük egyik nagy üzenete. Ezt így mondhatom röviden: Isten és Isten törvénye fontos volt számukra. Olvasták naponta, tanulmányozták és betartani igyekeztek azt, amit az Úr törvénye megfogalmazott. Képmutatásuk is komoly üzenetet hordozott, ez viszont életük negatív üzenete volt sok esetben. Saul, a későbbi Pál apostol is közéjük tartozott. Zsidó volt és farizeus. Olvasta, ismerte az Úr törvényét és igyekezett betartani.  Ez mindenképpen egy jó üzenet az életéről: szoros kapcsolatban volt az Úrral és ezt a kapcsolatot naponként elmélyíteni igyekezett
Most nézzünk egy kicsit önmagunkra. Ha Saul zsidó farizeus volt, akkor mi azt állíthatjuk magunkról, hogy magyar reformátusok vagyunk. De a nagy kérdés az, hogy ebből mi következik a mindennapjainkra nézve? Következik bármi abból, hogy református magyarok vagyunk? El tudjuk mondani, hogy mit jelent az életünkben a reformátusságunk? (baptista mivoltunk, vagy éppen evangélikus…)

A nap gondolata:

Egyetlen ékességünk az legyen, hogy az Úr szemünkből előragyog. (Trudel)


Köszönöm, hogy a kérdőív kitöltésével segíted a munkámat. A kérdőív megnyitható itt: >>>>>A kérdőív linkje<<<<

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése