Keresés ebben a blogban

2017. április 28., péntek

2017-04-28

Áldás, békesség!

A békesség Istene pedig, aki az örök szövetség vére által kihozta a halottak közül a mi Urunkat, Jézust, a juhok nagy pásztorát, tegyen készségesekké titeket minden jóra, akaratának teljesítésére; és munkálja bennünk azt, ami kedves őelőtte Jézus Krisztus által, akinek dicsőség örökkön-örökké. Ámen (Zsid 13,20-21)
Reformátusoknak van egy szép, régi és magvas köszönése, mely a tartalma mellett néha áthidalja a tegezés-magázás konfliktusát is. Áldás, békesség! Ha valami újat kezdünk el, sokszor ezt kívánjuk magunknak: csak az áldás meglegyen és hozzá kapcsolódva a békesség. Többnyire a református liturgia szerint az istentisztelet végén találjuk e fogalmat, kifejezve ezzel azt, hogy ezt kívánjuk a templomból eltávozó híveknek. Az utolsó szó, ami elhangzik az istentiszteleten már átvezet bennünket a hétköznapok, a templomon kívüli világába. De ezzel kezdődhet valami nagy dolog, új életszakasz is az életünkben, ha csak a keresztelőre, a konfirmációra, a házasságkötésre gondolunk. Ezeken az alkalmakon az áldásnak igen nagy szerepe van. Mondhatni össze is foglalja maga az áldás az egész esemény lényegét. Egy új életszakasz, egy új út készül, amire áldást kérünk és adunk!
Az áldás tehát lehet valaminek a lezárása is, mint liturgiai vagy egyéb elem, de még inkább (még a lezárásban is) egy új lehetőséget ad számunkra: egy új útra lépést segít elő. Nem véletlenül szerepel ez az újszövetségi levelek végén is így: lezárja a levelet, és a gyülekezetnek vagy személyeknek Isten jóakaratának a kívánását jelzi.
Itt a levél Jézusra, mint a juhok nagy pásztorára utal. Jézust személye és munkája alapján sokfelől is megközelíthetjük, az egyik ilyen kép, ami az Ószövetség világhoz is nagyon kötődik a Jó pásztor alakja. Már az Ószövetségben is nagyon erősen elkülönül a jó és a rossz pásztor, akik másképpen állnak hozzá a nyájhoz, más értékrenddel bírnak, és munkájuk eredménye is más. Itt abban hozza közel mindezt az áldáshoz, hogy Jézus ezzel az összegyűjtő, a gondoskodó, a vigyázó, a terelő, a számon tartó magatartásához áll közel.
Jézus személye, megváltói munkája, a feltámadásunk példa-személyének élete vizsgálata készségesekké tehet minket a jóra, hogy mi is jót tegyünk másokkal, ezzel az ő akaratát is beteljesítjük és ráadásul kedves is őelőtte. Ő ennek beteljesítésében is segít nekünk. Az áldás úgy lesz igaz, hogy Jézus Krisztus megmutatja magát nekünk! (Bölcsföldi András)

A nap gondolata:

Mielőtt a világ meglett Ő már téged eltervezett
Téged Ő már akkor szeretett.
Testedet Ő alkotta, lelkedet Ő formálta
Azért vagy, mert Ő akarta.
Refr.:
 Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged Ő
Világítsa meg rajtad arcának fényét
s könyörüljön terajtad Ő,
Fordítsa tereád az Úr az Ő orcáját
Adjon tenéked békességet
És hozza el az Ő országát!
Mielőtt a világ meglett (Áldás): Új Forrás együttes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése