Keresés ebben a blogban

2018. április 9., hétfő

2018-04-06

Az imádság ereje

Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermeketeknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyi Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle? (Lk 11,13)

Van egy nagyon szép történet, mely illusztrálja Jézus tanítását az imádságról, egy nagyon erős és ismert kép. Jézus annak magyarázatára és illusztrálására mondja, hogy mit is jelent az imádság. Nagyon erőteljes képet használ a barátról, akit felkeres éjjel egy ismerőse, szállást kér tőle, de neki nincs otthon kenyere. Keleten ez nagy szégyen, ha valakit nem tudnak vendégül látni, megkínálni. És ez a barát, még csak nem is magának kér, hanem közbenjár a barátjánál. Jézus azt mondja, hogy azért nem kelne föl, mert barátja, de tolakodása miatt fel fog kelni. Jézus szavaiban nagy bíztatás van! Még a „tolakodás" (szemtelenség) szót is használja, mint más példákban is azzal erősíti fel a mondanivalót, hogy még a negatív része is működik. Ilyen a hamis bíró példázata is, akit egy özvegyasszony zaklat, míg végül a bíró megunja és igazságot szolgáltat neki. És ilyen az éjszaka a barátját felzörgető ember, akinek végül megadatik, amit kér. A saját életünkben sincs egy konkrét pontja Isten munkájának, mert hiszen, ha van is a hitéletünknek egy dátumszerű kezdőpontja, Isten már azelőtt is munkálkodott bennünk, hogy mi arról tudtunk volna. De hogy mitől működik ma egy ember élete, egy család, egy gyülekezet és az egész egyház, az nagyon is múlik a Szentlélek munkáján. Mondhatjuk: egyedül azon múlik. Ahogyan az életet is kívülről majd belülről áramoltatott levegő, lélegzet táplálja, úgy az egyház életét is ez a nemes szél, Isten Lelke, a Szentlélek fuvallata élteti. Azt jelenti, hogy ha ő cselekszik, akkor minden működik, felismerhetőek lesznek a dolgok, ha pedig nem, akkor minden elenyészik. S ehhez még két döbbenetes képet tár a hallgatói elé Jézus. Melyik az az apa, aki ha a fia halat kér helyette kígyót ad neki? És ha tojást kér, helyette skorpiót kínál fel? Ezek nem összekeverhető dolgok. Akármennyire is bizarr és abszurd ez a két kép, akkor is érezzük, hogy Jézus mit akar hangsúlyozni: Kérjétek a legnagyobbat és a legtöbbet, a Szentlelket, ami által minden működni fog. Ne elégedjünk meg kevesebbel: Őt magát akarjuk! Mert Jézus tudja, ha lényeget ragadjuk meg, akkor minden más is működni fog az életünkben. És ha most valami nem működik az életedben, ha most nem úgy sikerülnek a dolgok, mint az tervezteted és vágyod, akkor lehet, hogy éppen azért, mert a részletekre figyelsz. Legyen bizalmunk Istenben, hogy mi gyermekeiként bármit kérhetünk, és ő azt fogja megadni, amire leginkább szükségünk van. Mert mindenkinek személyesen is Rá van szüksége. (Bölcsföldi András)

A nap gondolata:


Hihetetlen erő az ima. Még egy halk sóhajtás is felmérhetetlen erőket hív életre. És az Isten odahajol hozzád és segíteni fog rajtad – mint ahogy segített azon a kicsi fiún is, akit egy éjjel szétroncsolt hassal hoztak be a műtőbe, akiről lemondott apja, de lemondott az orvosa is, s akinek a műtőasztalon súgtam a fülébe: „Meglásd, megsegít az Isten". S ő kékülő ajakkal, kétségbeesetten, jajongó hívással kiáltotta: „Istenem, Istenem, Istenem, Istenem!" És Isten odahajolt a műtőasztal fölé, megfogta a sebész elcsüggedt kezét, vezette, megsimogatta az irtózatos sebet, rálehelte az Ő titokzatos melegét erre a szegény kihűlő testre. S a kicsi Tatárka György tíz nap múlva jókedvűen szaladt a kertben, cseresznyét majszolt, s mikor megkérdeztem, mit gondol, vajon ki segített rajta – lesütött szemmel, a zavartól pirosan, halkan azt felelete: „Az Isten." Igen. Ő segített rajtad, kicsi Tatárka György, s Ő segít, csak Ő segíthet rajtunk is, mindnyájunkon. Ezen a fölsebzett országon, ezen az egészen irtózatosan beteg világon. (Mezei Mária)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése