Keresés ebben a blogban

2019. augusztus 2., péntek

2019-08-02

A bosszú eszközei – a nyelv

Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek" – így szól az Úr. (Rm 12,18-19)
Sajnos a bosszúállás nem válogat az eszközökben. Kész minden eszközt, a legaljasabb eszközt is felhasználni, hogy gonosz szándékát keresztül vihesse.
Eszköze lehet a bosszúnak a nyelv. Sok ember a nyelvével igyekszik, a nyelvével akar bosszút állni a másikon.
Egy kertész nagyon felindult azon, hogy a kertjébe többször átjött a szomszéd tehene és egy alkalommal aztán, amikor teljesen elöntötte a méreg, azt mondta: Már sokszor hazahajtottam azt a tehenet, de ha még egyszer átjön, akkor – s itt akart valami nagyot mondani, de eszébe jutott az Ige: Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim – és ebben a pillanatban így folytatta – ha még egyszer átjön… újra visszahajtom.
Nem könnyű dolog a mi bosszúálló nyelvünket megfékezni. Nem hiába mondja Jakab apostol, hogy aki nyelvét megfékezi az tökéletes ember. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy huzamosabb időn át haragudjunk az emberekre, és mindent elraktározzunk, ami fáj. (Charlotte Brontë)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése