Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 18., szerda

2019-09-18

Háborgás

Így küldte el testvéreit, és azok elmentek. De ezt mondta nekik: Ne háborogjatok az úton. (1Móz 45,24)
Csúnya dolog a háborgás. Milyen rossz az olyan házba belépni, ahol szeretet helyett békétlenség, veszekedés van. Ha véletlenül toppanunk be, szeretnénk onnan eltűnni! Szomorú az, ha házastársak torzsalkodnak, de az is, ha testvérek nem férnek meg egymással.
Ne háborogjatok az úton – kéri József a testvéreit. Szeretné őket megvédeni attól, hogy esetleg egymást vádolják: Te akartad, hogy Józsefet elintézzük, te akartad, hogy eladjuk, te akartad… te tetted… te miattad állhatunk szégyenkezve öreg apánk elé.
Vigyázz, mert az élet útján, amelyen haladsz, testvérekkel mész. És meglehet, hogy vád van a testvéred ellen, talán épp a hívő testvéred ellen. Arra gondolsz, hogy miatta ért sok baj, kellemetlenség. Ne háborogj – kér ma Isten Igéje. Vedd ki először a gerendát a te szemedből, lásd először a magad hibáját, bűnét, akkor majd a mások szeméből nem akarod a szálkát kivenni.
Jézus is azt tanácsolja, hogy törekedj a békességre: Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak. (Mt 5,9) (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Könnyű megbotránkozni olyan emberekben, akik elbuktak az erkölcsi próbán – különösen akkor, ha épp ellenünk vétettek. De sokkal nehezebb saját életünkben erkölcsi döntéseket hozni. Értsd meg ezt: ha a becsületesség peremén táncolsz, akkor le is fogsz onnan zuhanni! Egy darabig talán becsaphatod az embereket, de a tetteid végül úgyis utolérnek. Hasonlóképp úgy tűnhet, hogy valaki ideig-óráig hasznot húz a becstelenségből, miközben a becsület néha vesztes helyzetnek tűnik. De az élvezet és az előny csak rövid életű, mert végül mindannyiunknak meg kell állnunk Isten ítélőszéke előtt – milyennek fogsz akkor látszani?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése