Keresés ebben a blogban

2020. január 16., csütörtök

2020-01-16

Fegyver

Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré! Ő így válaszolt: Meg van írva: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik." …és ezt mondta neki:Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem. Ekkor így szólt hozzá Jézus: Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"   (Mt 4,3-4; 9-10)
Kísértéssel szemben fegyver Isten Igéje. Az, hogy kísértések érnek bennünket, nem azt jelenti rögtön, hogy bűnben vagyunk! Jézust is kísérti a gonosz, mégsem lett soha bűnös! A bűn ott kezdődik, amikor Isten ellen döntünk. Amikor lépünk a kísértő felé egyet. A kísértés gyötrelmes állapot. Ha Isten Fia vagy… Minden kísértésünk mögött áll egy „ha". Egy bizonytalanság. Bizonytalanok vagyunk magunkban, elhívásunkban, Isten vagy egymás szeretetében, Isten jóságában, ígéretében. Közvetlenül Jézus megkeresztelkedése után játszódik ez a történet, épp azután, hogy Isten hangja szól a mennyekből: Ez az én Szeretett Fiam! Csodálatos, megerősítő mondat Istentől! És ez után támad az ördög. Ha Isten Fia vagy… eléggé sebezhetők vagyunk abban, hogy kik is vagyunk. Valóban Isten gyermeke vagyok? Tényleg szeret Isten? Tényleg az vagyok, akit Isten szeret? Tényleg megváltott vagyok? Hány ilyen kérdés fúrta már a hitünket? Tehát a „ha", a bizonytalanság a Sátán eszköze. Ezzel szemben Jézus minden alkalommal, egy Igével vág vissza, egy biztos, egyértelmű kijelentéssel! Nem hagy kaput a bizonytalanságnak! Ezzel azt is kifejezi, hogy Isten Igéje egyértelmű, és biztos. Amit Isten megmondott az úgy is van, teljesen mindegy, mit mond az ördög. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Bármi legyen a kísértés, pillanatnyi igényeink kielégítése sosem múlja fölül az igazság melletti döntésből fakadó tartós átalakulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése