Keresés ebben a blogban

2020. január 30., csütörtök

2020-01-30

„Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok! Házasítsátok meg fiaitokat, és adjátok férjhez leányaitokat! Szüljenek azok fiúkat és lányokat! Szaporodjatok azon a helyen, és ne fogyjatok! Fáradozzatok annak a városnak a jólétén, ahová fogságba vitettelek titeket, és imádkozzatok érte az ÚRhoz, mert annak a jólététől függ a ti jólétetek is!" (Jeremiás 29:5-7)
A nehéz helyzetbe került népét bátorítja az Úr. Reményt ad számukra. Remény nélkül lehetetlen az élet. Remény nélkül lehetetlen a jó hozzáállás, nincs szándék az emberben a cselekvésre, a dolgok előremozdítására. Remény nélkül nem lehet előrenézni és tervezni sem.
Vannak terveink az új esztendőre? Hogy szoktunk nekiindulni egy-egy új évnek? Ilyeneket gondolunk: „Majd csak lesz valahogy!" „Olyan még nem volt, hogy valahogy ne legyen!" „Túl kell élni minden napot!" Az előbbi, vagy az előbbi gondolatokhoz hasonló terv nélküliség jellemez? Vagy éppen terveket szövögetsz? A gyülekezetekben is terveznek a presbitériumok. Költségvetési tervet kell készíteni, valamint missziói tervet. Mit szeretnénk és milyen anyagi lehetőségeink vannak, szerbe-számba kell ezeket venni. Egy-egy munkahelyen a vezetők ugyanúgy terveznek. Látják, milyen volt a tavalyi év, jó-e az irány, vagy valamit másképpen kell csinálni. Kell-e embert felvenni, vagy éppen elbocsátani kell? Át kell alakítani bizonyos dolgokat, hogy hatékonyabb legyen a munka?
De egyénileg, vagy családilag ugyanígy vannak, lehetnek tervek: jobban beosztom a pénzemet, lefogyok 5 kg-ot ebben az évben, egészségesebben élek, sportolni fogok, többet olvasok majd, többet imádkozom, eljárok templomba rendszeresebben, szolgálatot vállalok… Lehetne még sorolni az emberi terveket, elhatározásokat, melyek olykor nem többek a fellángolásnál… (Katona Béla)

A nap gondolata:

A remény létkérdés. Neked is, nekem is, igazi reménységre van szükségünk, nem csak amolyan optimizmusra. Az optimizmus egy érzelmi megközelítés. Azon alapszik, amin gondolkodsz. A remény ugyanakkor hitbeli. Azon alapul, hogy kicsoda Isten, és hogy milyen vele a kapcsolatod. Az optimizmus egy pozitív gondolkodás. A remény egy szenvedélyes bizalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése