Keresés ebben a blogban

2020. május 20., szerda

2020-05-20

EGY ÚTON JÉZUSSAL-1.

 „Mózes azt mondta: Ha nem jön velünk a Te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket." (2Mózes 33:15)
Izrael népe a pusztában vándorolt. Isten a csodáknak csodájával kihozta őket Egyiptomból. Megígérte nekik, hogy új földet, új országot kapnak: Kánaán földjét. Az út hosszúra sikerült a nép hitetlensége és lázadozásai miatt. Sőt, az előző részben arról olvasunk, hogy amíg Mózes a Sínai hegyen van az Istennel való közösségben a nép istent, aranyborjút készít magának. Mózes a Szabadító Isten által készített két kőtáblát, amin a tízparancsolat van összetöri. Isten ítéletet tart a vétkes nép felett háromezren elpusztulnak. Mózes könyörög a népért, de Isten azt mondja: elég, menjetek tovább, de nélkülem. Ekkor hangzik ez a mondat: „Mózes azt mondta (Istennek): Ha nem jön velünk a Te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket." 
Mi derül ki ebből a mondatból?
  1. LEHET BESZÉLNI ISTENNEL Így kezdődik az Igevers: „Mózes ezt mondta"…(Istennek )." Az imádság az a formája a beszélgetésnek, amikor fel-tárhatjuk a szívünket Isten előtt. Az imádság a hívő ember számára az a lehetőség, amivel kopogtathat, zörgethet Istennél.  - Az imádságot azért adta Isten, hogy éljünk vele. De sokan belenyugodnak a betegségbe, a gyászba, a keserűségbe, az egyedüllétbe…a lehetetlenbe. Pedig Istennél semmi sem lehetetlen! 
Milyenek az imádságaid? Hogy szoktál imádkozni? Jézus így biztat: „Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik." (Máté 7,7-8.) Ebben a mondatban Jézus az imádság meghallgatását ígéri. Nem azt jelenti ez, hogy mindent megkapunk, amit kérünk, hanem azt, hogy Jézus meghallgatja az imádságunkat, s ha akaratával megegyezik a kérésünk, s javunkat szolgálja az - meg is adja.
  1. VAN, AKI ISTEN NÉLKÜL JÁRJA AZ ÉLETÉT Mózes könyörög a népért, mert Isten el akarja pusztítani, aztán a maga útjára akarja engedni őket. Angyalt küld majd segítségül, bemennek az ígéret földjére, az új országba, - de Isten nem megy velük.
Igen, de sokan így szereznek meg eredményeket, sikereket, embereket, ügyeket, - úgy, hogy Isten nem megy velük. Nem törődnek azzal, hogy milyen áron, de megszerzik azt, amit a szemük kíván, s amire vágynak.
Hány olyan megszerzett javad van, amire ez a jellemző? - Isten ezt mondja: „én nem megyek veled." – Biztos, hogy nem lesz benne örök örömöd és békességed! (Pótor László, Nyírmeggyes)

A nap gondolata:

Istennél nem létezik jelentéktelen imádság. Isten az idő korlátlan uraként képes mindannyiunk imádságát mindenkor meghallgatni és válaszolni rájuk. Az imádság nem más, mint egy párbeszéd, egy gyönyörű kapcsolat lehetősége Istenünkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése