Keresés ebben a blogban

2020. május 22., péntek

2020-05-22

Te milyennek látod az Istent?

„Felelt Jób és ezt mondta az Úrnak: Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg ne valósíthatnál. Ki merné elhomályosítani az örök rendet tudatlanul? Azért mondottam, hogy nem értem. Csodálatosabbak ezek, semhogy felfoghatnám. Hallgass meg, hadd beszéljek! Én kérdezlek, te pedig oktass engem! Csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak." (Jób 42,1-5)
A Szentháromság Istent, és főként Jézus Krisztust már sokan, sokféleképpen megpróbálták ábrázolni. Munkácsy Mihály Krisztus trilógiája egészen más képet fest Jézusról, mint a Netflix új, Messiás sorozata. Liszt Ferenc Krisztus című oratóriumához képest, a Mel Gibson féle Passió teljesen más hangzás és élmény. Mégis, minden kor, minden művészeti ág, minden ember megpróbálja kialakítani a maga Isten-képét. Hogyan és milyennek látjuk az Istent? Hatalmas, ítélkező bírónak, aki pálcát tör az ember felett, vagy szenvedő áldozatnak, aki felett az emberek hoztak ítéletet? Büntet, vagy jutalmaz? Szeret vagy eltaszít? Jób szívében is megfogalmazódnak ezek a kérdések. Sokan akarják őt meggyőzni arról, hogy bünteti őt az Isten. De ő másnak látja az Urat, másként ismerte meg. Sokáig csak hírből hallott róla, de a saját bőrén tapasztalta meg, milyen is Ő valójában. Mi mindenre van hatalma, milyen csodálatosak az Ő szándékai. Jób vágyakozik arra, hogy kérdezhesse az Urat, Ő pedig tanítson, engedje megismerni Önmagát. Mert nem elég hírből hallani róla, nem elég mások elképzelését meghallani, meglátni. Nekünk személyesen kell meglátnunk az Istent. Ha Ő név szerint ismer bennünket, ha még a hajunk szálainak számát is tudja, akkor akarjuk mi is megismerni Őt. Nem könnyű ez a feladat, hiszen ki ismerhetné Őt teljesen? Ki tudná az Ő terveit, akaratát, ki az, aki, megfejti az Ő titkait? Mégis, az Isten egy egész életet adott nekünk erre a lehetetlennek tűnő küldetésre, ezért bátran próbáljuk meg megismerni Őt!  (Dr. Szabóné Kurucz Tímea, Körösszegapáti)

A nap gondolata:

„Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni." (Napoleon Hill)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése