Keresés ebben a blogban

2020. július 16., csütörtök

2020-07-16

A tanyai út

„Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és hirdessétek néki, hogy vége van nyomorúságának, hogy bűne megbocsáttatott!" (Ézsaiás 40:2)

Isten felszabadított, ingyenessé és feltétel nélkülivé tette a kegyelmet mindenki számára. Jézus lerendezett mindet, fizetett a vérével. Ezt mind próbálta Luther elmagyarázni. Csakhogy Makó messze van Jeruzsálemtől. Legelsőként az ember saját maga rontja el a megnyitott ösvényt, gördíti teli akadályokkal.

Úgy 15 éve a hozzám tartozó tanyavilágot gyakorlatilag lehetetlen volt megközelíteni a járhatatlan utak miatt. Valami halvány lehetőség adódott, hogy talán sikerül valahogy kiverekedni egy bejáró megcsináltatását. Terepjárómmal minden irányban keresztül kasul járva próbáltam a helyszínen felbecsülni, hogy melyik útvonal megnyitásával lehetne a legtöbb tanyát bekapcsolni a civilizált világ vérkeringésébe. Egy távoli, elszigetelt háznál, ahol az úttalan úton már kétszer is átvergődtem, látom, mikor visszafelé jövök, hogy egy ötven kilós öreg egy nagy követ görget elém, a nyomvonalamba.

- Miért csinál ilyet? –kérdeztem. Azt szeretném, hogy megnyissuk ezt a régi utat!

- Éppen ez a baj! Nekem ne járjon erre senki! Jönnek a traktorok és tönkre teszik a helyet! Nyitva hagyják a határkapukat, és csukhatom egész nap! Nem kell!

Rendben. Amikor a szomszéd a fogas boronát tette az útba, hogy többet ne hajtsak arra, megértettem az üzenetet, és nem erőltettem tovább a dolgot. Most omladoznak a tanyavilágnak abban a távoli szegletében házak: nagy része a gazdaságoknak kihalt, a fiatalok máshol telepedtek le. Amerre utat sikerült azóta csináltatni, virágoznak a családok, nőnek az új nemzedék tagjai. Ahol nem, ott lepusztult az élet. Ilyen egyszerű. Nem isteni büntetés ez a romlás, nem mennyei bosszú. Választás. A lehetőség elmulasztása és visszautasítása. Jézus megnyitja az utat. Mi tele hordjuk akadállyal. Nem járunk rajta, de mást is igyekszünk megakadályozni az előrehaladásban, az érvényesülésben. Nem jut el a szívekhez a hihetetlennek tűnő örömüzenet. - Vége a nyomorúságnak! Megbocsáttattak a bűnök! Neked is jó lesz, de másnak is! Az ellenségednek is! A nálad nagyobb bűnösöknek is! Azoknak is, akiket te nem kedvelsz, de Jézus mégis szeret. Önzetlenül, mint téged! – hirdeti az evangélium. -Azt már nem! –mondod. És olyanná leszel, mint Tamás apostol példázatában a jászolba fekvő kutya: az ökröt se engeded jóllakni, de te is éhen maradsz. Pedig jobb volna elhinni, amit Krisztus mond és ígér, mert minden szava valóság, és az odafigyelő hit megépítheti jövendőnket. (Szász Tibor András, Felsősófalva)

A nap gondolata:

Jézus olyan út, amelyen célhoz jutunk. (Ecsedy Aladár)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése