Keresés ebben a blogban

2011. december 8., csütörtök

2011-12-08

De szemelj ki a nép közül derék, istenfélő férfiakat, hűséges embereket, akik gyűlölik a megvesztegetést, és tedd őket elöljárókká...(2Móz 18:21)
A Bibliában több helyen van utalás arra, miként kell az Isten gyermekeinek egymás terhét hordozni, a szolgálatokban együttműködni. Mai igénkben munkamegosztásról van szó, arról, hogyan végezzük el a megnövekedett gyülekezeti munkát. Mózes sem bírta már a sok bíráskodást egyedül, észrevette ezt apósa és ellátta jó tanácsokkal. Mózes ezeket megfogadta és mindjárt könnyebben, gyorsabban folytak az ügyintézések mindenki megelégedésére.
Mai egyházi életünkben is fontos üzenete van ennek az igének, amit a gyülekezet építése folyamán nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Most különösen nagy jelentőséggel bír a presbiteri tisztújítás idején. Mit is mond az ige nekünk erről? De szemelj ki a nép közül derék, istenfélő férfiakat, hűséges embereket, akik gyűlölik a megvesztegetést, és tedd őket elöljárókká... (2Móz 18:21) Gyakorlati útmutató ez, hogyan végezzük a gyülekezeti munkát Isten dicsőségére és embertársaink javára. Óvakodjunk a túlterheltségtől, mindenki azt végezze, amire elhívatást kapott Istentől és a legjobban ért hozzá. Nem szabad engedni, hogy mindent a lelkész végezzen, hiszen vannak lélekkel teli bölcs, derék emberek is a gyülekezetekben, akik hűséggel forgolódnak, a rájuk bízottakkal becsületesen el tudnak számolni. Őket kell megtalálni, ezért van szükség a kollektív bölcsességre. (Horváth Csaba)
A nap gondolata:
A szolgálathoz egy erény szükséges: a hűség. (Turóci)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése