Keresés ebben a blogban

2012. július 9., hétfő

2012-07-09

Vigyázz nagyon magadra… (5Móz 4,9)
Az egyes szám második személyű megszólítás kapcsán hadd idézzek fel további Igéket is. Jézus mondja: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!”  Tehát ki tud szeretni, támogatni másokat? Az, aki mindenekelőtt önmagára visel gondot és tudja, neki magának mi a jó. Jézus nem hamis önimádatra tanít ezzel, hanem önmagunk megbecsülésére, komolyan vételére. Hiszen aki magát sem becsüli, az hogyan becsülhetné a másik embert? Aki a saját értékeit helytelenül látja, az hogyan venné észre mások értékességét?
„Viseljetek gondot magatokra és az egész nyájra.” Pál apostol is arra bíztatta az efézusi véneket, akik előljárói voltak a népnek, hogy vegyék komolyan saját maguk szolgálatát. Gyakorolják magukat a hitben, épüljenek fel és erősödjenek meg az Úrban. Előbb magukra viseljenek gondot, majd aztán a nyájra is.
„Vigyázz nagyon magadra…” – mondja ez a mai Ige. Sokan óvják, vigyázzák testileg az életüket, de sokkal fontosabb, hogy a belső világunk, a gondolataink, a hitünk ápolt legyen. A Biblia azt mondja: „Minden féltett dolognál jobban őrizd meg a szívedet, mert onnan indul ki minden élet!” A szív az ókori ember számára nem az érzelmeket jelentette, hanem a gondolkodás, az akaratvilág központja volt. Azt mondja az Ige, hogy onnan indul ki minden élet. S itt láthatjuk, igenis számít, hogy kinek-kinek milyen a hite, van-e reménysége, vagy Isten szerint gondolkodik-e, hiszen abból tud építkezni a közösség, Isten népe is.
Így hihetjük, hogy e mai Ige személyesen bennünket is megszólít. Egy pillanatra saját lelki szükségleteinkre irányítja a figyelmet, hogy aztán hitben és Istenben meggazdagodva fordulhassunk másokhoz. Csak megerősített, lelkileg felkészített emberek képesek mások terheinek hordozására. Ebből a célból vigyázzunk magunkra, ezzel is dicsőítve Istent! (Berencsi Balázs)
A nap gondolata:
Csodálatos dolog kereszténynek lenni! De a csupán vallásosnak éppen nem csodálatos. A világ tele van vallásokkal, de szűkében van a keresztényeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése