Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 17., hétfő

2012-09-17

Foglyul ejtett gondolatok – 3.

Foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre.  (2Kor 10:5)

Rengeteg gondolat megfogalmazódott ott Korintusban. Számtalan gondolatuk és véleményük volt Pálról, az egyházról, Krisztusról, önmagukról. S ebből következve az emberek mindenfélét beszéltek. S Pál itt azt mondja, ejtsünk foglyul minden gondolatot. Ami foglyul van ejtve, az el van kapva és be van zárva. Tegyük ezt a gondolatokkal! 
Nézzük csak a következő dolgot: egyetlen nap alatt több ezer gondolat villan át az agyunkon. Szinte lehetetlennek tűnik nemcsak rendszerezni a gondolatainkat, de kielemezni is. Ellenben Isten adott számunkra egy eszközt arra, hogy viszonylag átlássuk, mik is mennek át a fejünkön: ezek az érzések. Ez alapján tudhatjuk, hogy ha jó érzések vannak bennünk, bizonyosan azt jó gondolatok okozzák. Amennyiben viszont rossz érzések járnak át bennünket, akkor nyilván olyan gondolatok vannak bennünk, amelyek ezt okozzák. Egyetlen gondolat össze tudja rombolni akár egész napunkat. Ismerős? Ellenben, ha reggel olvasunk egy Igét, az viszont olyan irányba vihet, még rosszul induló napunk elején is, hogy mindent újraír. Egy jó eszköz, hogy ejtsd foglyul a gondolatokat! Vizsgáld csak meg, mik járnak a fejedben. Mi az, amiket gondolsz emberekről, Istenről, de lényegében bármiről? Mik okozzák a jó és mik a rossz érzéseket benned? Vizsgáld meg azt a gondolatot, vidd Isten elé, imádkozz, hogy Isten Lelke által meggyógyítson, vagy megtartsa benned az áldott gondolatokat. Egyet azonban tudni kell: minél többet fordul meg egy gondolat a fejünkben, annál inkább beleégeti magát a lelkünkbe, és a végén meggyőződéssé lesz, amit aztán hangoztat is az ember. Meggyőződéssel, hittel, eltökéltséggel. Ezért ha valaki eddig nem tulajdonított jelentőséget egy gondolatnak, akkor vigyázzon, mert a világ alapjait tekintve a gondolatok hozzák létre a valóságot, amiben élünk. (Berencsi Balázs)
A nap gondolata:
A keresztyének olyan arcokat tudnak vágni, mintha éppen akkor nyertek volna le egy liter ecetet. Pedig róluk van megírva, hogy az Úr az ő gyönyörűségének folyóvízéből akarja itatni őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése