Keresés ebben a blogban

2013. április 3., szerda

2013-04-03

De a lévitákat nem vették számba Izráel fiai között, ahogyan megparancsolta az ÚR Mózesnek.  Így cselekedtek tehát Izráel fiai. Pontosan úgy táboroztak hadijelvényeik mellett, és úgy indultak el mindnyájan nemzetségenként és nagycsaládonként, ahogyan megparancsolta az ÚR Mózesnek. (4Móz 2:33-34)
A renddel kapcsolatban jöhet szóba egy hasonló fogalom, amit úgy hívunk, hogy trend. Kísértetiesen hasonlít a két kifejezés egymásra. Rend és trend. A trend is rendről akar beszélni a maga módján. Szoktuk mondani, hogy most valami nagyon trendi, más szóval divatos, korszerű, a mai kornak megfelelő. Ha valaki követi a trendet az öltözködésben, az aktuális divatirányzatban, a korszellem mentén éli az életét, az valahol úgy „rend”-ezi be az életét, ami éppen most a többség által elfogadott. Tudni kell, hogy nemcsak a divat, de az emberek lelki-, szellemi útkeresése is különböző trendek mentén mozog. Sokan ezért nem tudják, hogy igazán miben is hisznek. Mert mindig az aktuális trendek mentén gondolkodnak. Manapság például újraélednek a nagy keleti vallások, kicsit más köntösben persze, és ez elég embertömegeknek, hogy betöltse vallásos érdeklődésüket. Sokan teljesen meg is vannak győződve, hogy ezzel rend van a hitéletükben. Egy másik vonalat képviselve mindenféle szellemi-spirituális olvasnivaló van ma a könyvesboltok polcain (keleti misztika, asztrológia, tarot, ezotéria stb.), s mivel most ez a trendi, sokan habzsolják ezeket az irodalmakat. S ahogy ezekről beszélek, kiderül hamar, hogy a trendben még sincs rend! Kusza, összevissza irányok, ami legfeljebb egy dolgot tesz nyilvánvalóvá: az ember vágyát a boldogságra.
Fájdalmas kimondani, de az aktuális trendek legtöbbször idegenek Isten rendjétől. Amiket diktálnak, azokban más van, mint amit Isten az Igében elénk tár. Isten népére sokszor volt veszélyes az, amikor a trendeket behozta életébe. Amikor Izrael pl. Isten szövetsége helyett, az egyik nagy fogsága előtt inkább emberi szövetséget keresett Egyiptommal, melyek akkoriban elfogadottak voltak. Az aktuális trend mentén gondolkodott, nem az isteni rend mentén. Még keresztyén szolgálatunkra nézve is bölcsességet kell kérnünk Istentől, mert hajlamosak vagyunk azok mentén az aktuális dolgok mentén gondolkodni, amiket látunk a világban, s azt mondjuk elhíresült mondásunkkal mi magyarok: a nép szava, Isten szava. Csakhogy ez nem igaz. Isten nem a többség oldalán áll. Istennek megvan a rendje, ami mentén vezetni akarja népét. S ez benne foglaltatik a Szentírásban. Bölcsesség kell ennek felismerésére. (Berencsi Balázs)
A nap gondolata:
Nem válhatsz azzá, amivé akarsz, ha olyan maradsz,
amilyen vagy. (Ray Keller)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése