Keresés ebben a blogban

2013. április 9., kedd

2013-04-09

...és amíg az Urat kereste, sikert adott neki Isten. (2 Krón 26,5) Amikor azonban megerősödött, vesztére fuvalkodott fel és vétkezett Istene, az Úr ellen ...poklos folt jelent meg a homlokán. (2 Krón 26,16-19)

Azarjá /Uzzijjá/, judai király azt tette egész életében, amit az Úr jónak lát. Törekedett Isten akaratát keresni, megvolt benne az az elhatározás, hogy népét felemelje. Ez meg is történt, hiszen addig nem látott gazdasági, haditechnikai, politikai újításokat vezetett be, ami a népe körében megelégedettséget eredményezett. De ez a dicsőség nem volt neki elég, többre vágyott, olyan feladatot is el akart végezni, amelyre Istentől nem kapott felhatalmazást: a papi szolgálatok rendjébe is beavatkozott, és itt kezdődött a baj. Isten egyszerűen kivonta a forgalomból, poklossá tette, át kellett adni az ország kormányzását másnak... Intő példa ez a mai hívő emberek számára is, akik sokat tesznek a nekik adatott talentumok birtokában a jó ügyért, de egyszer csak diadalittasak lesznek, és máris el akarnak végezni olyan feladatokat, amelyekre nem kaptak Istentől felhatalmazást. Csalóka, mert látszólag jó ügyet szolgálnak, de nem ez az Isten akarata. Az ilyen embert az Isten hamar félreteszi és boldogtalan lesz. Igazán boldogok csak akkor lehetünk, ha meg tudunk alázkodni, idejében félreállni a munkából, nehogy a magunk dicsőségét keressük. Az ilyen ember a vesztébe rohan ahelyett, hogy Istennek adna dicsőséget. (Horváth Csaba)
A nap gondolata:
 A boldogság legnagyobb titka: semmit sem akarni, és mégis mindent akarni, amit Isten akar. És csupán azért, mert Isten akarja. (Terstseegen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése