Keresés ebben a blogban

2013. április 13., szombat

2013-04-13

Bízott az Úrban, Izrael Istenében... Ragaszkodott az Úrhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait... Ezért vele volt az Úr, és minden vállalkozása eredményes volt. (2 Kir 18,5-7)
Királyok jöttek-mentek, voltak közöttük jók és rosszak, gonoszak és népszerűek. Most napi igénkben egy olyan királyról - Ezékiásról - olvashatunk, aki azt tette, amit helyesnek lát az Úr. Rendkívüli ember volt, előtte sem, utána sem uralkodott hasonló Júda királyai között. Azért tetszett Istennek, mert kíméletlenül bánt el a bűnökkel. Még a gyökerét is kiirtotta az istentelenségnek, valósággal rombolt, a rézkígyót is darabokra törette, amire annak idején csak fel kellett nézni és meggyógyultak az emberek. Miért? Azért, mert a nép bálványként tisztelte, isten nevet is adtak neki, Nehustannak nevezték. Itt is láthatjuk, hogy minden lehet bálvány, még a szent dolog is, ha kizárólagos hatalmat tulajdonítunk neki. Isten nem tűri, hogy mást imádjunk Őhelyette. Viszont igen megjutalmazta Ezékiást a hűségéért, mert bízott Benne, ragaszkodott Hozzá, a parancsolatokat megtartotta. A gazdasági vállalkozásai éppen ezért sikeresek voltak, hiszen korszerű gabonaraktárakat, istállókat, vízvezetéket építtetett, igen nagy gazdagságot halmozott fel, a környékbeli népek előtt is nagy tekintélye lett.
A mai gazdasági és társadalmi életünk is csak úgy lendülhet fel, ha helyreállítjuk a kapcsolatunkat Istennel, visszamegyünk oda, ahol elrontottuk, megszüntetjük a modern bálványokat az életünkben, leromboljuk és Istennek tetsző életet élünk. Láthattuk a változást Ezékiás uralkodása idején, és ennek az egész nép örült. A mi népünk életében is csak úgy lesz örömteli megújulás, ha Jézus Krisztus foglalja el a szívünket, és egyedül neki adunk dicsőséget. (Horváth Csaba)
A nap gondolata:
 A keresztyénség ízét maguk a keresztyének adják meg azáltal, ahogy élik azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése