Keresés ebben a blogban

2013. május 1., szerda

2013-05-01

Ezután azt mondták az izráeliek Gedeonnak: Uralkodj rajtunk te, aztán a fiad és az unokád is, mivel megszabadítottál bennünket Midján kezéből!  De Gedeon így válaszolt nekik: Én nem uralkodom rajtatok, és nem fog uralkodni rajtatok a fiam sem. Az ÚR uralkodjék rajtatok! (Bírák 8:22-23)
Mai Igénk hátterében Gedeon fényes győzelme áll, melyet egy maroknyi csapattal aratott a midjaniták fölött. Egy 300 fős sereg legyőzött egy létszámában elképesztő túlerővel rendelkező sereget. Ekkora diadal után a győztes sereg vezetőjét meg akarjál koronázni. Gedeonnak és meglepő módon még az ő utódainak is királyságot kínálnak. Mit tesz Gedeon? Fürödhetne a dicsőségben. Mondhatná, hogy igen, erős, bátor, ügyes, tehetséges vagyok. Teljesen jogos és méltó, hogy uralkodótok legyek. Elfogadom a felkérést. Hosszabb távon gyermekének és unokájának a jövőjét is biztosíthatná – anyagilag. Hiszen királynak lenni, ha más nem, de anyagilag mindenképpen kifizetődő dolog. Ám nem ez történik. Gedeon a leghatározottabban elutasítja a felkérést és az Úrra mutat: az Úr uralkodjék rajtatok – mondta az őt uralkodónak felkérőknek.
Tudom, hogy csupán fikció, de te mit tettél volna hasonló esetben? Mit válaszolsz a téged felkérőknek?
A nap gondolata:
 Hiúságunkban olyanoknak képzeljük magunkat, amilyenek a valóságban nem vagyunk. Mindez hazugság, ami Istennek, az örök igazságnak visszatetsző. Egyedül az alázatosságot becsüljétek és szeressétek! (Tertseegen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése