Keresés ebben a blogban

2013. május 7., kedd

2013-05-07

Majd ezt mondta nekik Gedeon: Csak egyet kérek tőletek: Adja nekem mindenki a függőket, amelyeket zsákmányolt! Azok ugyanis aranyfüggőket viseltek…Gedeon éfódot csináltatott abból, és felállította a városában, Ofrában. Ott paráználkodott azzal egész Izráel. Csapda lett ez a dolog Gedeonnak és háza népének.  (Bírák 8:24.27)
A Gedeonnal történtek intsenek alázatra, indítsanak bűnbánatra bennünket is. Ne gondoljuk azt, hogy mással igen, velünk viszont soha nem fordulhat elő ilyesmi. Pál apostol is figyelmeztet erre: aki áll, vigyázzon, hogy el ne essen! És mindezt lelkileg érti, a hitben élő embert figyelmezteti…
            Igénk arról számol be, hogy Gedeon Isten imádatát bálványimádásra cseréli. Bálványimádás: erre is könnyen mondhatnánk, hogy ez nem rólunk szól. De tényleg nem? Hiszen mindaz bálvány, ami Istent eltakarja életünkben. Nincs semmi és senki, ami vagy aki eltakarja az Urat életedben?  Akkor jó, az örvendetes!
A közelmúltban olvastam egy könyvet, melyben le voltak fotózva modern kori bálványok: mp3 lejátszó, számítógép, személygépkocsi, és jó néhány más dolog. Milyen igaz: bármi lehet bálvány életünkben, ami odaáll közénk és Isten közé. Néhány hónappal ezelőtt egy olyan egyházi újságot olvastam, amely azt fogalmazta meg, hogy felütötte fejét a legmodernebb bálvány, mégpedig az egészség bálványozása. Bevallom őszintén, nem is gondoltam semmi ilyesmire korábban, de ahogy ott le volt írva, azt mondtam, hogy igaza van az illetőnek, hiszen az ember egészsége is lehet bálvány. Amikor az ember ától cettig megnézi, hogy mit miért vagy éppen, hogy mit miért ne fogyasszon. Ez betegessé lehet életünkben. Természetesen nem arról van szó, hogy nem fontos az egészség. Nagyon fontos, de nem lehet bálványunkká. Nem lehet minden áron való cél az ember életében az egészség, noha tényleg fontos számunkra, de tudnunk kell, hogy az Úr a beteg emberekben és a beteg embereken keresztül is tud és akar munkálkodni.
Testvérem! Ne vedd zokon, hogy azt javaslom: tarts önvizsgálatot! Nézd meg, hogy nincsenek-e bálványaid? Nincs-e bármi, ami eltakarja Istent az életedben? Ha csak egyet is találsz, ne nyugodj meg addig, amíg Isten újra elsővé nem lesz életedben!
A nap gondolata:
 Isten csak akkor ábrándít ki, - de akkor mindig kiábrándít – mikor megvan a lehetősége annak -, hogy álmainknál szebb, gazdagabb valóságra ébredjünk. (Ravasz László)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése