Keresés ebben a blogban

2013. május 31., péntek

2013-05-31

Add nekem valami jelét annak, hogy valóban te beszélsz velem! (Bírák 6,17)
A mindenben kételkedő ember mindenáron jelt kíván. Ez végigvonul Izráel népének az életében. Mivel Istent soha senki nem látta, mert Ő lélek, de mindenütt jelen van, az érzéki ember kézzel foghatóan akarja megtapasztalni a valóságát. Ezért Isten számtalan jel formájában megmutatkozott az Ő népének. Nem volt elég a prófétai kijelentés, még a látható jelét is szükségesnek tartotta az ember. Gedeon is így viselkedett, hiába jelent meg az Úr angyala előtte látható emberi formában, mégis kételkedett. Tudni akarta, hogy igazából az Úr beszélt-e vele. Isten nem hagyja kétségekben az Ő gyermekét, megtalálja a módját annak, hogyan adja tudtára a kicsinyhitűnek, hogy valóban Ő szólalt meg. Gyakori a tűz formában való megjelenés. Mózesnek az égő csipkebokorban jelent meg, Illés fahasábjait is az égi tűz gyújtotta meg, Gedeon áldozatára szintén tűz csapott. E földi létnek az elpusztítása is a tűznek van fenntartva. Persze egyéb jelekben is megmutatkozik az Úr.
Jézus számtalan jelét mutatta meg hatalmának: gyógyított, halálból támasztott fel, kenyeret szaporított, ördögöket űzött ki, de a legnagyobb jele az volt az Ő mindenhatóságának, hogy emberek születtek újjá, tértek meg a hiábavalóságokból az Ő szavára. A Krisztushoz való tartozásunk jele, hogy megváltozik az életünk, cselekedeteink igaznak bizonyulnak. (Horváth Csaba)
A nap gondolata:
A Biblia nem teológiai rendszer, hanem az üdvösség kézikönyve, a gyermek abc-je és a tudós számára a legmélyebb bölcsesség tárháza. (Spurgeon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése