Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 21., szombat

2013-09-21

Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel. (Efezus 6:4)
Oszd meg te is az életedet a gyerekeiddel!
Ahogyan te részt veszel az életükben, gondoskodj arról, hogy nyitva legyen a te életed ajtaja is őelőttük. Engedd meg nekik, hogy ők is megismerhessenek téged. Az egészséges kapcsolatok mindig kétirányúak. Oszd meg a rokonszenveidet és ellenszenveidet, a reményeidet és az álmaidat, a céljaidat és a terveidet, ha elég nagyok már, akkor a problémáidról is beszélhetsz nekik. Ha nem látják, mivel és hogyan telnek a napjaid, ismeretlen maradsz előttük, és kimaradsz az életükből. Ha csak egyirányú a kommunikáció, vagyis mindig csak te kérdezel, akkor pedig soha nem fognak egyenrangú partnernek tekinteni, ez pedig zárva tartja a bizalmat a kapcsolatban.
 Kezeld a konfliktusokat!
A láthatatlan apák egyik nagy kísértése, hogy mivel túl elfoglaltak a konfliktusok kezelésére, inkább a feleségre hagyják, és kivonják magukat a megoldásukból.
A konfliktusok kezelése hosszútávon igazából út a gyerekeiddel való kapcsolat megerősítésére. Ez a törődés felsőfoka, amely a legnagyobb érzelmi részvételt kívánja, a legnagyobb felelősséggel jár, a hiánya pedig sokszor a legsúlyosabb következményekkel. Ne feledd azt a régi igazságot sem, amely szerint, ha nem vagy részese egy probléma megoldásának, akkor részese vagy magának a problémának!
A nap gondolata:
Példakép lenni a gyermekek előtt mély szeretet nélkül olyan, mintha hold lennél, amely világít ugyan, de semmi meleget nem ad. Légy melegítő nap, mely sugaraival mindent beragyog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése