Keresés ebben a blogban

2013. december 8., vasárnap

2013-12-08

„Efraim a népek közé keveredett. Olyan lett Efraim, mint a meg nem fordított lángos. Idegenek emésztik erejét, de ő nem veszi észre.” (Hóseás 7,8)
Az egyház, mint Isten népe – Ábrahámtól kezdve a népek közül kihívottak közössége. Amikor ez az elhívottság, ez az elkülönített szent volt, ez az Isten számára elhívottság nem érvényesül következetesen, a cselekedetekben is, felemás, semmire se jó áru „sül ki”. Mint a meg nem fordított lángos: egyik fele már megégett, míg a másik fele nyers maradt. Lehet kidobni.
Izrael számára mindig ez a volt a legnagyobb veszélyforrás, az idegenekkel való keveredés, az Istentől kapott tisztaság eljátszása, hűségük elárulása. A szomszédos népekkel újra meg újra kötött szövetségek mind hozták magukkal az idegen istenek imádatát, beszennyezve ezzel őseik hitét.
Számunkra sem veszélytelen állapot ez az összekeveredés. Óhatatlan, elkerülhetetlen, hogy úgymond idegenekkel éljünk együtt. Elkerülhetetlen, hogy más nemzetiségű, más vallású, más kultúrájú, vagy éppen hitetlen emberekkel éljünk együtt. Már egyikünk számára sem ismeretlen fogalom a globalizáció fogalma: eltűnnek a határok az országok, népek, földrészek között; egy nagy faluként szokták emlegetni a világot, ahol mindenki ismer mindenkit. Kultúrák találkoznak, vegyülnek, összevegyülnek, összemosódnak. És ez a folyamat nem tőlünk távol játszódik a világ valamely távoli pontján, hanem itt, közöttünk, mi is részesei, érintettjei vagyunk a folyamatnak. Debrecen utcáin például szinte nem lehet úgy végig menni, hogy ne szólítson meg egy Krisna-tudatú hívő; egy Mormon vallású, egy Jehova tanúja; ne ajánlják figyelmünkbe a Feng Shui kínálta lehetőségeket… A televíziót sem kapcsolhatjuk be úgy, hogy ne külföldi minta alapján készült műsorokat lássunk; vagy elkerülhetetlen, hogy ne ’Szulejmánról’ beszélgessenek mellettünk a boltban, miközben „kínait” vásárolunk vacsorára…(Gyallai Henrietta)
A nap gondolata:
Az a baj, hogy sokszor a világ szabja meg az egyház divatját, holott az egyháznak kellene megszabni a világ divatját. (Stewart)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése