Keresés ebben a blogban

2014. január 12., vasárnap

2014-01-12

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket is az Isten tanított az egymás iránti szeretetre; és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben... (1Thess 4:9-10)
Ha az Úré a szívem, ha Őt szolgálom, és Neki akarok engedelmeskedni, akkor egyre inkább meg tudom élni a szeretetet. Akkor egyre többen fogják érezni rajtam, hogy van bennem szeretet. Hogy mit jelent mindez a hétköznapokban? Mit jelent Pálnak az a szava, hogy gyakoroljátok is? A teljesség igénye nélkül mondok néhány példát erre.
A gyakorlatban megélt szeretet jelenti azt, hogy elfogadom a másikat olyannak, amilyen. Ezt nekem nagyon könnyű kimondani, de a valóságban ez egy igen nehéz, embert próbáló feladat. Mi, emberek ugyanis különbözőek vagyunk. Isten így teremtett bennünket. Mégis időnként azt szeretnék, ha a másik olyan lenne, amilyen nekünk a legjobb. Ha nem szólna bele a dolgokba, ha nem lenne más véleménye, ha mindig mosolyogna, ha mindig tetszenének a meglátásaink neki, és még sorolhatnánk ez irányú kívánságainkat. Ha sikerülne jól szeretnünk egymást, az azzal járna, hogy elfogadom a másikat akkor is, ha olyan, amilyennek én szeretném, de akkor is, ha egészen más típusú ember. Tagadhatatlan, hogy vannak hozzánk közelebb álló emberek, és vannak olyanok is, akiket valamiért kevésbé tudunk kedvelni, kevésbé érezzük magunkhoz közel. Ám mindenkit szeretni kellene. Ez csak Krisztus által lehetséges. De amint levesszük tekintetünket az Úrról, rögtön elő tud jönni az emberi gyarlóságunk, és máris szeretetlenek tudunk lenni. Nem baj, ha ezzel tisztában vagyunk és látjuk, hogy mennyire szükségünk van az Úr közelségére, a Vele való kapcsolat szorosságára.
A nap gondolata:
Szeretni Istent, és általa szeretve lenni: ez a legnagyobb érték, amely mindörökre megmarad. (Alister McGrath)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése