Keresés ebben a blogban

2014. január 21., kedd

2014-01-21

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket is az Isten tanított az egymás iránti szeretetre; és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben és tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát... (1Thess 4:9-11)
Néhány hete emailben felvette velem a kapcsolatot egy református gyülekezetben szolgáló ifjúsági pszichiáter. Váltottunk néhány emailt és volt egy mondata, ami különösen megérintett. Így hangzik: Rossz látni, ahogyan szülők tönkreteszik gyerekeiket a szeretet nevében. Én is látok erre szívfájdító eseteket és azok is, akik gyerekekkel foglalkoznak. Igaz, rögtön igyekeztem ezen gondolatom után önkritikát gyakorolni és meg is láttam, hogy csináltam már „szeretetből” butaságot gyermekeimmel. De bennem van a vágy, hogy szeretnék jól, Istennek tetszően szeretni másokat. Van még mit tanulnom bőven.
            Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hol lehet elsajátítani az elméleti részt a szeretet kapcsán? Isten Igéjéből. Erre is vonatkozik az apostol bátorítása: „csendesen éljetek”. Mindenkit arra bátorítok, hogy legyen tudatos Isten előtti elcsendesedés betervezve életünkben. Naponta. Ha akarjuk, hogy Isten tanítson bennünket, először elméletben, akkor le kell ülnünk lábai elé. Oda kell szánni egy kis időt Isten kijelentésének olvasására, vagyis az Ige olvasására és az olvasottakon való elmélkedésre, az imádkozásra. A mai felgyorsult világban ezt csak akkor lehet megtenni, ha tudatosan odafigyelünk erre. Ha valaki azt mondja, hogy olvasni fogom a Bibliát mindennap, ha majd lesz rá időm, akkor biztosak lehetünk felőle, hogy nem fogja mindennap olvasni. Sőt, az sem bizonyos, hogy a kezébe veszi-e egyáltalán. Nekünk jut időnk az Úr előtti elcsendesedésre?
A nap gondolata:
A nagy emberek életének és eredményes a szolgálatának titka mindig abban rejlett, hogy volt idejük Istennel egyedül lenni. (Kroecker)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése