Keresés ebben a blogban

2014. február 8., szombat

2014-02-08

„Bizony nem szunnyad, nem alszik Izráel őrizője! Az Úr a te őriződ, az Úr a te oltalmad jobb kezed felől.” (Zsolt 121,4-5)
Ennek a szép Zarándokzsoltárnak, melyet grádicsok énekének is szoktak nevezni a Jeruzsálembe évenként felmenő zarándokok énekeltek útközben, mások szerint a templom lépcsőin is megállva is megszólalt, maga a szerkezete is lépcsős. Vonatkozik egy konkrét útra is, de az egész életutunkra is. Szerepel benne egy meghökkentő kép, melyet magunktól nem kapcsolnánk Istenhez:
„Nem szunnyad, nem alszik Izráel őrizője”, - azaz Isten sohasem alszik.
A Biblia sok helyen beszél úgy az alvásról, ami romlásba, lustaságba, restségbe taszít.
„Ne szeresd az alvást, mert elszegényedsz.” (Péld 20,13);
„A restség mély álomba merít.” (Péld 19,25)
Az őrségben a legnagyobb vétség, ha az őr elalszik és ezáltal védtelenné lesz a vár, a város. „Őrzők, vigyázzatok a strázsán” figyelmeztet Ady. Az Újszövetségben is jelképes az alvás pl. a Tíz szűz példázatában az ünnepen való kívül maradás lesz belőle.
Pál pedig azt írja: „Ne is aludjunk, hanem legyünk éberek és józanok.” (1Tim 5.6)
Jelképesen az alvás a halál szimbóluma. Ami az embernek a természetes életfolyamatában benne van, sőt igénye is, Istennek nem, neki nincs rá szüksége. Ami emberi alapszükséglet, Isten számára nem az, mert ő gondoskodóként, segítőként, támogatóként van jelen az életünkben még éjjel is. Hitünk is lépcsőzetesen épül fel: akkor jutunk egyre feljebb, s végül a csúcsra, ha folyamatosan haladunk! Egy idős asszonnyal látogattunk meg valakit a kórházban, s a bejárathoz vezető pár lépcsőn fokonként meg kellett állni, hogy bejuthassunk. Milyen lépcsőfokon állsz most hitedben? Hova szeretnél eljutni? Milyen segítséget vársz ehhez Istentől? Honnan jön segítséged? (Bölcsföldi András)
A nap gondolata:
 A napszúrás hazájában aligha lehet szebbet, gyöngédebbet mondani a hathatós védelmezőről: olyan mintha árnyékkal takarna be. Az Úr jobb kezed felől van, mint a mester, a védő, ezért, hogy az Ő jobb keze szabad maradjon a védelemre. (Ravasz László)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése