Keresés ebben a blogban

2014. március 11., kedd

2014-03-11

„A jó ember jó kincséből hoz elő jót, a gonosz ember gonosz kincséből hoz elő gonoszt. De mondom nektek, hogy minden haszontalan szóról, amelyet kimondanak az emberek, számot fognak adni az ítélet napján” (Mt 12,35-36)
Régen divat volt, ma már luxus elvégeztetni azt a vizsgálatot, amely a szívünk állapotát méri fel. Mégis: kérjünk időpontot! Kérjünk időpontot Jézustól; állapítsa meg Ő a szívünk állapotát. Különösképpen akkor, ha a szánkon kifolyt szavak rosszullétről, lélek-szív betegségről, vagy már egyenesen: kritikus állapotról tanúskodnak! Mi rejlik, ott bent? Az, amit mi szeretnénk, ha ott lenne? Az, amit tartanak rólunk, mert jó ideje ügyesen eljátszuk a lelki-egészségállapotunkat? Vagy elfogadjuk: az van odabent, amit Jézus, talán ebben a két percben diagnosztizál.
És emlékeztet. Azért szóltál úgy tegnap, ahogy szóltál, mert ez van a szívedben. Ezzel vannak tele a gondolataid. Ezzel ébredsz, ezzel fekszel le. De vigyázz; időben kezd el kúrálni magad, mert azon a napon majd „szavaid alapján mentenek fel, és szavaid alapján marasztalnak el téged.
Amikor valaki azt az ijesztő diagnózist kapja orvosától, hogy bajok vannak a szívével, azonnal gyógyszert, ellátást, terápiát, tanácsot kér. Mit lehetne tenni a változás, a javulás érdekében?
Van, akit szanatóriumba küldenek. Mert levegőváltozásra van szüksége. Jézus is ezt ajánlja. Az Ő társasága őszinteségre sarkallja a beteget. Neki mindent elmondhat. Felenged a szíve, hirtelen tisztulni kezd és elkezd távozni belőle mindaz, az egyetlen igaz terapeuta, az egyetlen igazi orvos szemétnek nyilvánított. Mert a tökéletes kardiológus megkezdte a gyógyítást. Aki pedig időpont egyeztetés nélkül, napja bármelyik percében bekopog hozzá, az tapasztalni fogja, hogy egy idő után más kívánkozik a szájára, mint addig. Átok helyett: áldás.
(Kereskényi Sándor)
A nap gondolata:
Az orvos nem kerülheti el saját nehézségeit azáltal, hogy mások nehézségeit kezeli úgy, mintha ő magának nem volna semmi problémája. (C. G. Jung)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése