Keresés ebben a blogban

2014. június 17., kedd

2014-06-17

Akkor ezek a főkormányzók és kormányzók a királyhoz siettek, és ezt mondták neki: Dárius király, örökké élj! Azt tanácsolják az ország főkormányzói, az elöljárók, a kormányzók, az udvari emberek és a helytartók, hogy hozzon a király végzést, és adjon ki szigorú rendeletet: aki harminc napon belül bármiért könyörög, akár istenhez, akár emberhez rajtad kívül, ó, király, azt dobják az oroszlánok vermébe! Most azért add ki, ó király, ezt a rendeletet, és írd alá ezt az iratot, hogy a médek és a perzsák megmásíthatatlan törvénye szerint visszavonhatatlan legyen! Ennek megfelelően Dárius király aláírta a rendeletet tartalmazó iratot. Amikor Dániel megtudta, hogy alá van írva ez az irat, hazament. Emeleti szobájának ablakai nyitva voltak Jeruzsálem felé, és ő napjában háromszor térden állva imádkozott, és magasztalta Istenét, ahogyan azelőtt is szokta. Azok az emberek pedig odasiettek, és ott találták Dánielt, amint Istenéhez könyörgött és esedezett. (Dániel 6:7-12)
Hogyan imádkozott Dániel?
Térden állva — Tudta, hogy ki Isten, és ki ő. Nem "bratyizott" a Mindenhatóval, nem egyenrangú félként kezelte őt. Térdre ereszkedett, megalázta magát, és tiszteletet mutatott az Úr iránt. A térden állva való imádkozás az alázatnak és annak a jele, hogy tiszteljük Istent, és elismerjük királyi fenségét. Másrészt segít ébernek maradni. Aki aludt már el ágyban fekve imádkozás közben, az próbálja ki térden állva — és garantált, hogy nem fog elaludni.
Magasztalta Istent — Egy olyan nehéz helyzetben, melybe került, megtalálta az okát, hogy magasztalja Istent, és hálát adjon neki. A magasztalás nem függ a körülményeinktől, csak Isten személyétől. Ha ismerem őt, mindig lesz okom magasztalni, még akkor is, ha a körülményeim nem túl rózsásak. Minden körülményünkért és nehézségünkért hálát adhatunk Istennek, mert valamilyen módon benne vannak a tervében (Aki ezt nem hiszi, olvassa el a Róm 8:28-at, és Corrie ten Boom A menedék című könyvét, melyből kiderül, hogy a szerző hogyan tanult meg hálát adni a tetvekért!).
Én a magam részéről szeretnék olyan szívvel megtanulni imádkozni, amilyennel Dániel tette. "Uram, taníts minket imádkozni!" (Lk 11:1). (Tóth-Simon Károly)
A nap gondolata:
 Nem a szükségtől kényszerítve, hanem Istentől indíttatva kell imádkozni. (Steinberger)