Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 5., szombat

2015-09-05

Az Úr ezt mondta Abrámnak: Menj el földedről… (1Móz 12,1a)
Mivel kezdődik Ábrahám vándorlása? Az Úr nevével! Az Úr ezt mondta…
Miként a Biblia első lapján, a Genezis, a teremtéstörténet is ugyanígy Isten nevével kezdődik. Kezdetben teremtette Isten… Ahhoz, hogy a semmiből világ, a káoszból rend, a némaságból élet álljon elő, az Úr jelenléte kellett. Ahhoz, hogy Ábrahám élete áldásokkal gazdagítottként maradjon fenn évezredek múltán is – az Úr jelenléte kellett. Mert ahol ő nincs jelen, ott áldatlan állapotok, káosz uralkodik. De ahol az Úr szava megszólal, ahol Ő kezd el cselekedni, ott új teremtés, új élet, új áldások kezdődnek. Ha azt mondom, áldatlan állapotok, ott nem feltétlenül földi pokolra gondolok, szegénységgel, nyomorúsággal. Áldatlan állapotok uralkodhatnak a kényelem, a cicoma, a pompa közepette is, békétlenség lehet a legfényesebb környezet közepette is. De áldás és békesség lehet a szegényes körülmények közepette is, ha valóban az Úr szava indítja a közösséget, a családodat, mozgatja az utakat. Miként a betlehemi jászol körül nyoma nem volt semmiféle földi gazdagságnak, mégis a legáldottabb hely volt a világon.
Ábrahám egyáltalán nem nyomorból vagy szegénységből indult. Amikor először elindult Kánaán földje felé, Úr-Kaszdim városát hagyta el, amikor pedig az Úr személyesen megszólítja, hogy menj el földedről, Háránban él. Mindkét város az ókorban virágzó és jelentőségteljes település volt, gazdasági, kulturális centrumok. És Ábrahámról is azt olvassuk, hogy nem kis vagyonra tett szert Háránban. És itt mégsem nevezi áldottnak életét az írás, csak ez utánra ígéri: nagy néppé teszlek és megáldalak!
Mert hiába tett szert Ábrahám vagyonra, tekintélyes gazdagságra, mégis idegen istenek földjén élt, idegen isteneket imádtak körülötte, ilyen értelemben véve áldatlan állapotokból kellett elindulnia az áldások útján!
Milyen sokszor kívánunk egymásnak áldást és békességet – akár csak a mai napon –, és legtöbbször azt hisszük, ez az „áldott volt" kézzel fogható gazdagságaink megnyilvánulása. Pedig a valódi áldás és békesség a maga gazdagságával ott valósulhat meg, ahol az Úr jelen van, ahol tisztán keresik az ő akaratát, ahol a környező világ ricsaja, hangzavara, sokszínű csábítása nem nyomja el az Ő hangját.
Legyen így áldott a napod!
/Gyallai Henrietta/

A nap gondolata:

Csak azok tudják a világot megmozgatni, akiket az Úr iránti hűségükben nem tud megmozgatni a világ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése