Keresés ebben a blogban

2018. július 7., szombat

2018-07-07

Miből értünk?

„…a fáraó mégsem hallgat majd rátok, amíg rá nem teszem kezemet Egyiptomra. Akkor majd kihozom seregeimet, az én népemet, Izráel fiait Egyiptomból súlyos ítéletekkel. Majd megtudják az egyiptomiak, hogy én vagyok az Úr, ha kinyújtom kezemet Egyiptomra, és kihozom közülük Izráel fiait. Mózes és Áron eszerint jártak el. Úgy cselekedtek, ahogyan megparancsolta nekik az Úr." (2Móz 7, 4-6)
Mózes és Áron a fáraónál! Be kell teljesíteni az Isten tervét. Isten készíti népének a fogságból való szabadulást. Hiszen Egyiptomban véget ért az a korszak, amikor József testvéreit még becsülték és emlékeztek József segítségére. Az új fáraó már csak a veszélyt látja a népben. Szaporodnak és sokasodnak, erősödnek Gósen földjén. Mózes hiába nő fel, mint egyiptomi herceg. Abban a helyzetben is a szabadítást készítette Isten. Nem tudhatjuk, hogy élethelyzeteink mivé válnak az Isten kezében, vagy miért kell azokat elviselnünk. Ezért jó, ha a keresztyén ember meg tudja magában jelölni a magasabb célt, a magasabb Erő, az Isten akaratát. Ami éppen súlyos, sőt elviselhetetlen terhet, fájdalmat, megalázkodást jelent a számunkra, talán az Isten akaratába simul bele? Ezt kérdésként tesszük fel az elménkkel, de a szívünkkel tudjuk, hogy mind jó, amit, Istent tészen. Nem akarta Mózes sem. Inkább választotta az emigrációt apósa földjén. A lángoló csipkebokor szólítja meg. „Én ugyan tudom, hogy az egyiptomi király nem engedi meg, hogy elmenjetek, hanem csak az erőszaknak enged majd, de én kinyújtom a kezemet, és megverem Egyiptomot mindenféle csodával" – mondja az ige. Sokszor nem kizárólag csak saját döntéseink vezérelnek, van például, hogy az erő, vagy akár a félelem. A kérdés, hogy mitől félsz? Ott fog melletted állni az Isten, amikor megpróbál. De a kísértő is ismeri a félelmeinket és ránk dobja. Kinek engedsz, a félelemnek vagy a szabadságnak? (Angyalosy Zsoltné)

A nap gondolata:

Gyakran azért vagy annyira fáradt, ideges és kiégett, mert kizárólag a saját erőforrásaidra támaszkodsz, amelyek bizony végesek. Isten soha nem szánt ilyen életet neked!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése