Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 15., szerda

2018-08-15

„Egyik ember formálja a másikat." (Péld 27:17)
Minél több időt tölt két ember egymás mellett, annál inkább formálja egyik a másikat. Hol töltünk sok időt egymással? Általában két helyen: a családban és a munkahelyen. A családban a házastársunkkal töltünk sok időt. Kezdetben legalábbis mindenképpen. A közelmúltban az ismert médiaszemélyiség, Gundel-Takács Gábor szavait olvastam. Így szólt a házasságáról: „Ha két ember folyton le akarja győzni egymást, ha mindenből presztízskérdést csinál ki az erősebb, a sikeresebb, ki keres többet – akkor előbb-utóbb valamelyikük győzni fog, de azzal vége lesz a házasságuknak is. Ha két ember azt keresi, hogyan tudják egymást erősíteni, mit tanulhatnak a másiktól, akkor lesz a két félből egy kerek egész. S ez egy életen át tud működni – nekünk ez a tapasztalatunk. Közben az a vicces, hogy a feleségem sok mindenben olyan lett, mint én, én pedig olyan, mint ő. Sokat tanultunk egymástól, látjuk egymás értékeit."
Visszaköszön Igénk az előbbi mondatokból? Nagyon is. A házasságban élő emberek hatnak egymásra, formálják egymást. Nem arra van szükség, hogy megváltoztassuk a másikat, egyszerűen formálódunk egymás mellett. De mi a mögöttes szándék? Le akarjuk győzni a másikat? Borzasztó a gondolat is, amikor két ember egymásnak fölébe akar kerülni a házasságon belül. Vannak az életnek területei, ahol ez a cél, de a házasság nem tartozik közéjük. Ott nem az a kérdés, hogy ki az erősebb, ügyesebb, ki keres többet. Mert ahol ezt nézik a házasfelek, ott valaki győzni fog, de egyben ott lesz a vereség is, hiszen a házasságban vagy két győztes van, vagy két vesztes. A házasságban vagy két ember nyer, vagy mindkettő veszít. Ezt jól kellene látni a házasodni készülőknek és a már házas embereknek is. Egymást erősíteni kell, egymástól tanulni kell. S közben tényleg formálódik két ember egymás mellett. (Katona Béla)

A nap gondolata:

Házastársad talán tudja, hogy szereted, de azért szüksége van rá, hogy hallja is, ahogy kimondod. Ugyanez igaz a gyermekeidre, a barátaidra, a hatókörödben élő emberekre. Ezt nem lehet elégszer elmondani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése