Keresés ebben a blogban

2018. október 5., péntek

2018-10-05

Hogyan növekedhet a gyülekezet?

„Miközben Ezsdrás imádkozott, sírva és földre borulva bűnvallást tett Isten háza előtt, igen nagy tömegben sereglettek hozzá Izráelből férfiak, asszonyok és gyermekek, és a nép is keservesen sírt." (Ezsd 10:1)
Mostanában a reggeli csendességeim során Ezsdrás és Nehémiás könyveit olvasom. A benne leírt események nagyban hasonlítanak ahhoz, amit ma láthatunk Izraelben: a nép visszatér országába, és megpróbálja azt újjáépíteni; ezt a ténykedésüket a környező népek rossz szemmel nézik, és megpróbálják ebben gátolni őket. E két könyv azonban a gyülekezeti élet szempontjából is fontos igazságokat tartalmaz. Ezsdrás könyvének 10. fejezetében például ezt olvashatjuk: "…igen nagy tömegben sereglettek hozzá Izráelből…" (Ezsd 10:1, RKB). Ki ne akarná, hogy a gyülekezet így növekedjen?!
A növekedés kulcsa három összetevőből áll, melyet a 10. fejezet tár elénk. Nem olyan kulcs ez, mely egy biztos módszert tartalmaz, melyet ha követünk, automatikusan növekedni fog a gyülekezet. Ez a kulcs inkább a növekvő gyülekezet lelkiségét mutatja be.
  1. Imádság
„Az imádkozó gyülekezet erős gyülekezet" — mondta Spurgeon. Minden csatánkat imádságban kell megvívnunk. Ahhoz, hogy a gyülekezet növekedni tudjon, olyan légkörre van szükség, melyben az új megtértek Isten jelenlétét élik át. Ennek alapja pedig az imádság, mely a megfelelő lelkületet teremti meg a gyülekezetben.
Ha kitartóan imádkozunk valamiért, abból Isten látja, hogy az igazán fontos nekünk. Gyülekezetünkben rendszeresen azért könyörgünk, hogy (1) Isten a világból megtértekkel, és ne gyülekezeti vándorlókkal növelje közösségünket, valamint (2) a vasárnap járó keresztényekből elkötelezett gyülekezeti munkások legyenek, és velünk együtt éljék meg a közösséget más alkalmakon is. Ennek az imádságnak pedig már aratjuk az első gyümölcseit.
Az imádság az Istennel való kapcsolat kifejeződése. A nem keresztényeket az evangelizáció által arra hívjuk, hogy kapcsolatban legyenek Istennel. Ha azonban a gyülekezetben nem működik az elszánt és kitartó imádság, azaz az Istennel való kapcsolat megélése, hogyan várhatnánk, hogy majd "nagy tömegben sereglenek" hozzánk az emberek?! (T.S.K.)

A nap gondolata:

Imádságaink egyik hibája, hogy nem számítunk Isten válaszára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése