Keresés ebben a blogban

2019. május 22., szerda

2019-05-22

Hogyan viselkedsz másokkal?

Mordokaj mindennap az asszonyok palotájának az udvara előtt járkált, hogy megtudja, jól van-e Eszter, és mi történik vele. (Eszt 2,11)
Mordokaj gyámi feladata befejeződött azzal, hogy Eszter a király házába, a szüzek számára rendelt házba került. De Mordokajnak továbbra is fontos Eszter élete.
Férfi nem léphetett be a szüzek házába. Eunuchok őrizték a lányokat, herélt férfiak. Mordokaj a kapu előtt tartózkodott és beszédbe elegyedett az őrökkel, barátságos volt velük. Ez akkoriban nem volt szokás. A herélteket, mint nyomorékká tetteket megvetették. Mordokaj viszont barátságos volt velük. Ennek következtében továbbra is érintkezésben maradhatott Eszterrel, tudhatta, hogy mi van vele.
Mi hogyan viselkedünk a társadalom által megvetett emberekkel? Hogyan viselkedünk a valami okból lenézett, kinézett emberekkel?
Legyen előttünk mindig Jézus példája, akit bűnösök barátjának mondtak, aki bűnösökhöz ment be vacsorára, vámszedők, prostituáltak és más egyéb megvetett emberek felé szolgált, aki soha nem küldött el senkit. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Isten uralkodásra teremtette az embert. Az uralkodás azonban a Biblia szóhasználatában mindig felelős, Isten által számon kért szolgálatot jelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése