Keresés ebben a blogban

2019. június 15., szombat

2019-06-15

Ekkor az megharagudott, és nem akart bemenni. De az apja kijött, és kérlelte. Ő azonban ezt mondta az apjának: Látod, hány esztendeje szolgálok neked, soha nem szegtem meg parancsodat, és te sohasem adtál nekem még egy kecskegidát sem, hogy mulathassak barátaimmal. (Lk 15:28-29)
A felszín alatt olykor lehetnek sérelmek, melyek még nincsenek megbeszélve és megbocsátva. Az idősebbik fiú kiborul: évek óta szolgálok neked, sohasem szegtem meg parancsaidat, te mégsem adtál nekem soha egy kecskegidát, hogy mulathassak a barátaimmal.
Vajon így történt? Igaza van a fiúnak az apával szemben? Valószínűleg nem. Ezt nemcsak az apa válaszából láthatjuk, hanem már a vádakból is. Kétszer mondja, hogy soha. Soha nem szegtem meg parancsaidat, soha nem adtál egy kecskegidát. A soha és a mindig olyan kifejezések, amelyek ha elhangzanak egy vitatkozás, veszekedés alkalmával, akkor a fájdalom, a harag nagyságát és a megtörténtek eltúlzását jelentik.
Gondoljunk csak bele! Szoktuk azt mondani valakinek: mindig ilyen, meg olyan vagy? Netán: soha nem teszed meg ezt vagy azt? Ezek az állítások az esetek közel 100%-ában valótlanságot takarnak. Részigazsága lehet annak, aki ezt mondja, de nem ez a teljes igazság. Viszont, amikor így szólunk, vagy ezt mondják nekünk, az nagy sérelem tud lenni. Nagy sebeket tud ejteni az ilyen meggondolatlanságból fakadó sértés. Figyeljünk oda rá, ne használjuk túl gyakran, főképpen negatív kicsengéssel a soha és a mindig szavakat! (Katona Béla)

A nap gondolata:

Minden tagunk között nyelvünk a legjobb és legrosszabb: Azzal dicsőíthetjük Istent, és rágalmazzuk felebarátainkat. – Atyámfiai nem kellene ezeknek így lennie!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése