Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 14., szombat

2019-09-14

Hogyan cselekedsz?

Az embereket félelem fogta el, amikor József házába vezették őket, és ezt mondták: A pénz miatt hoztak ide bennünket, amely a múltkor visszakerült zsákjainkba. Ránk fognak rontani, ránk fognak támadni, és szolgaságra vetnek bennünket szamarainkkal együtt!  (1Móz 43,18)
Ki mint él, úgy ítél – mondja a közmondás. Pisti észrevette, hogy minden reggel iskolába menet Rózsi néni, aki a sarkon cseresznyét árult, Jancsi zsebét megtömte cseresznyével. Ő is körülólálkodta a kosarat, de nem kapott cseresznyét. „Talán rokona, hogy kivételez vele!" – gondolta magában. De egyik este, amikor Rózsi néni háza előtt ment el, azt is látta, hogy Jancsi segít locsolni a néninek. Most már mindent értett! És szégyenkezve gondolt arra, hogy ő elkerülte Rózsi nénit, amikor a nehéz gyümölcsös kosarat cipelte.
József testvéreivel sok jót tesz. Gabonát ad, pénzüket nem fogadja el, sőt még meg is vendégeli őket. A testvérek azonban tele vannak gyanúval, aggodalommal, félelemmel. Ők gonoszul cselekedtek Józseffel, és azt gondolják, minden ember csak gonosz és álnok módon cselekszik. Az Úr Jézus is elmondta a nagy szabályát ennek az igazságnak: amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük. (Lk 6,31) (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Úgy igyekezzünk élni, hogy azért se kelljen szégyenkeznünk, amik vagyunk, amit gondolunk, s amit teszünk, amikor senki sem látja. (Fosdick)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése