Keresés ebben a blogban

2019. szeptember 20., péntek

2019-09-20

Meghalás?

Izráel azt mondta Józsefnek: Most már meghalhatok, mert megláttam arcodat, hogy még élsz. (1Móz 46,30)
A haláltól általában nagyon félnek az emberek. Vannak, akik előtt említeni sem lehet, hogy valaha meg fognak halni. Valahogy úgy vannak ezzel a kérdéssel, mint a strucc, amikor a homokba dugja a fejét. Úgy gondolja, hogy mivel ő nem lát senkit, őt sem látják. Ezek az emberek is azt hiszik, hogy ha nem emlegetik a halált, talán el sem jön.
Pedig a halál jön, akár gondolunk rá, akár nem. Mindenki életében eljön az az óra, amikor itt kell hagyni szeretteit, földi javait. Vége szakad életének. Ritka az az ember, aki belenyugszik abba, hogy meg kell halnia, de még ritkább, aki talán várja is azt.
Jákób régen elsiratott és halottnak hitt fiával, Józseffel találkozik és a nagy öröm mondatja vele: immár örömest meghalok, minekutána láttam a te orcádat, hogy még élsz.
Hogyan gondolsz halálod órájára? Talán még nagyon távolinak hiszed azt, és egyáltalán nem tartod fontosnak, hogy foglalkozz vele. Lehet, hogy rettegsz, és arra gondolsz: bár sohase kellene meghalnom, hiszen olyan szomorú az elmúlás, amikor mindennek vége! Az is lehet, hogy hiszel abban, hogy a halál után is van élet, de nem vagy benne biztos, hogy hova kerülsz? Reménykedsz benne, hogy a mennybe. De, ha mégsem? Mi lesz akkor?
Csak egyféleképpen lehetsz nyugodt, sőt örülhetsz is, ha halálodra gondolsz: ha elhitted és elfogadtad, hogy Jézus a te bűneidért is meghalt és legyőzte a halál hatalmát. Ha olyan valóságosan találkoztál vele, mint Jákób az ő fiával, Józseffel. Ha te is láttad az Ő orcáját hiteddel. Ha bizonyos vagy benne, hogy üdvösséged van. Ekkor elmondhatod Pál apostollal: Nekem az élet Krisztus és a meghalás nyereség. (Fil 1,21) (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Sokan vannak, akik megdöbbennek, ha hallanak valakit, aki őszinte vágyakozással beszél a halálról, ami után az Úrhoz költözik. Belőled milyen érzést vált ki ez a kérdés? Fontos neked, hogy kedves légy az Úrnak akár életedben, halálodban? Törekszel az élettel teli napokban, s majd a halál közelében is erre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése