Keresés ebben a blogban

2020. január 5., vasárnap

2020-01-05

Saul pedig egyetértett István megölésével. Azon a napon nagy üldözés kezdődött a jeruzsálemi gyülekezet ellen, és az apostolok kivételével mind szétszóródtak Júdea és Samária területén. (ApCsel 8,1)
Az Apostolok Cselekedeteiről szóló bibliai könyv 2. részében olvasunk róla, hogy pünkösd után, a Szentlélek kitöltetését követően megalakul a keresztyén egyház, elkezd terjedni a Jézusról szóló örömüzenet, a bűnbocsánat és a feltámadás reménysége. Azt olvassuk, hogy „Az Úr pedig napról napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel." (ApCsel 2:47) Azonban, ahol valami növekszik, ahol sok ember lesz, amely közösséghez egyre többen csatlakoznak, ott előbb-utóbb felüti fejét az ellenség is. Pontosan ez történt a keresztyén közösséggel is. Voltak, akik nem nézték jó szemmel, amit csináltak, akit és ahogyan képviseltek.
Jézus tanítványának lenni általában nem könnyű dolog. Szeretnénk, hogy az legyen. Örülnénk annak, ha emiatt megveregetnék a vállunkat, megdicsérnének az emberek, ha ezért bizonyos kiváltságok járnának nekünk. De nem így van. Jézus nem ezt ígérte. Viszont előre látta és szólt arról övéinek, hogy mi vár rájuk. A boldogmondásokat viszonylag jól ismerjük. Ezek egyike, a legutolsó egészen megdöbbentő. Így hangzik: „Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek." (Mt 5:11-12) Alapjában véve nem így képzeljük el a boldogságot. Mondhatom úgy is, hogy a boldogság fogalmáról nem biztos, hogy ez, vagy ilyesmi jut eszünkbe.
Ahhoz, hogy valaki úgy fogja fel Jézus szavait, amit az jelent, ahhoz élő, szilárd hitre van szükség. Hiszen az ember nem üldöztetésre vágyik, hanem biztonságra, nem zavargásokra, hanem békességre, nem feszültségre, hanem nyugalomra. Jézus tanítványaként mégis része lehet az üldöztetésekben, a hátratételekben is. Igénk pontosan erről beszél. De erről bővebben legközelebb… (Katona Béla)

A nap gondolata:

Isten azt akarja, hogy növekedj. Más lehetsz és másnak – jobbnak – is kell lenned az évek múlásával, mint amilyen most vagy. Ez a te érdeked, hogy ekként cselekedj. Az egész életen át tartó tanulással jobb vezetővé, jobb szülővé, jobb házastárssá, jobb baráttá válsz. Sokkal eredményesebb leszel a munkádban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése