Keresés ebben a blogban

2020. január 26., vasárnap

2020-01-26

„Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet." (1Jn 4:7-8)
Elég világos az apostoli útmutatás: aki nem szeret, az nem ismerte meg az Istent. Mert aki ismeri Istent, az szereti az Urat is, embertársait is. „Szeretteim, ha így szeretett minket Isten, akkor mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást." – írja János apostol. Ebben ott van az a lényeges gondolat, hogy a szeretet tartozás. Pál apostol erre inti a római gyülekezetet, de bennünket is: „Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt. Mert azt, hogy ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd, és minden más parancsolatot ez az ige foglalja össze: „Szeresd felebarátodat, mint magadat." A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése." (Rm 13:8-10) 
Egy fejezettel korábban János apostol ezt írja: „Aki gyűlöli a testvérét, az embergyilkos; azt pedig tudjátok, hogy az embergyilkosnak nincs örök élete." (1Jn 3:15) De ezt is írja első levelében: „Ha valaki azt mondja: „Szeretem Istent", a testvérét viszont gyűlöli, az hazug, mert aki nem szereti a testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát." (1Jn 4:20)
Embergyilkos? Hazug? Kemény beszéd – mondhatnánk. Nem szeretjük a kemény beszédet, de értünk kemény. Nekünk szeretné Urunk felnyitni a szemünket, mert vannak hiányosságaink a szeretet tárgykörében.
Könnyebb beszélni és írni a szeretetről, mint gyakorolni emberi kapcsolatainkban. Nagyszerű, ha van hitünk, netán hegyeket mozgató, csodálatos, ha tudunk adakozni, ha ismerjük a Bibliát, sok Igét tudunk fejből, ha rendszeresen imádkozó emberek vagyunk, de ha nincs bennünk szeretet, semmik vagyunk. Sokszor vérzünk el a szeretet kapcsán. Rosszat gondolunk, szólunk egymásról, egymáshoz. Nem kellene ennek így lennie! Gondold végig, hogy a ma véget érő esztendőben, mennyire sikerült szeretned az Urat és embertársaidat? (Katona Béla)

A nap gondolata:

Éljünk kölcsönös szeretetben! Ne legyenek ezek csupán szavak, ültessük át a gyakorlatba, és akkor öröm terem majd. Mindenkiről jót mondjatok; derűt sugározzatok mindenkire, akivel csak találkoztok; soha, a legkisebb mértékben se sértsétek meg a szeretetet; ha valakit megbántanátok - legyen ez akárcsak egy gyermek -, nyomban kérjetek tőle bocsánatot; olvassatok, elmélkedjetek, beszéljetek a szeretetről, amit gyakorolnunk kell egymás iránt. (Teréz anya)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése