Keresés ebben a blogban

2020. január 25., szombat

2020-01-25

  „Isten szeretet." (1Jn 4:16)
Jézus, amikor egy törvénytudó megkérdezi tőle, hogy melyik a nagy parancsolat, ezt válaszolja: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat." (Mt 22:37-39) Vagyis Jézus szerint a parancsolatok is a szeretetről szólnak, Isten és embertársaink szeretetéről. Nézzük csak meg ennek alapján a tízparancsolatot! Ha szeretjük az Urat, akkor hálásak vagyunk szabadításáért és nem lesz más istenünk rajta kívül. Ha szeretjük az Urat, akkor nem lesznek bálványaink, az Úr nevét hiába fel nem vesszük, nem káromkodunk. Megtartjuk a nyugodalom napját.
Ha szeretjük az Urat, akkor abból egyenesen kell következzen embertársaink szeretete. Kell következzen belőle, hogy tiszteljük a szüleinket, nem öljük meg a másik embert sem fegyverrel, sem a tekintetünkkel, sem a szavainkkal. Hűségesek vagyunk a házastársunkhoz. Sem a magunk, sem mások házasságát nem tesszük tönkre. Nem lopunk el senkitől semmit. Tiszteletben tartjuk azt, ami a másé, legyen szó értéktárgyairól vagy a szellemi tulajdonáról. Nem hazudunk. Nem kívánjuk meg azt, ami a másé.
Amikor az előbbieket elsoroltam, akkor egyfelől csak a felszínt érintettem egy-egy parancsolat kapcsán, másrészt ennyiből is kiderül, hogy mennyire nehéz szeretni. Már pedig a hívő élethez ez nagy mértékben hozzá kell tartozzon. Te hogy állsz ezekkel? (Katona Béla)

A nap gondolata:

A hibák mindig vastagok ott, ahol a szeretet vékony. (Spurgeon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése