Keresés ebben a blogban

2020. február 4., kedd

2020-02-04

Folyamatosan Jézussal 2.

Mindaz, aki bűnt cselekszik, gonoszságot is elkövet, mert a bűn gonoszság. És tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűneinket, és benne nincsen bűn. Mindaz, aki benne marad, nem vétkezik, és mindaz, aki vétkezik, nem látta és nem ismerte őt. (1Jn 3,4-6)
Folyamatosan bűnben él az ember, ha perben van Istennel. Az ilyen ember azt mondja: Ebben a világban nem lehet másként élni. Ezért egyfolytában hazudik, lop, csal, paráználkodik, átgázol a másikon. Hiszen a világ könyörtelen és szeretetlen, ő csak megpróbál talpon maradni. Nem veszi észre, hogy a bűn már behálózta, megkötözte. Aki vétekben él, nem ismeri Istent. Az alapvétek, hogy az ember kritizálja Isten szavát. A bűn lázadás Isten ellen. Thomas Mann Törvény című művében így fogalmaz: Nem az a bűn, ha valaki a törvény egy-egy parancsa ellen vét, hanem, ha kétségbe vonja a törvényt.
A bűn törvényszegés. A törvény a Tóra, a mózesi törvények. Jézus azt mondta: A törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik. (Mt 5,18) Mózes törvényeiben vannak kultuszi ceremoniális törvények és etikai törvények. Ma már nincsenek ceremoniális törvények, mert azok Jézus Krisztusban beteljesedtek. A többi törvény pedig folyamatosan teljesedik be. Minél jobban Krisztusban vagyunk, annál jobban a törvény megcselekvésében is benne vagyunk. Persze ez küzdelemmel jár, de a küzdelem végén ott a nyereség: az örökélet.
Állandóan Krisztusban vagy? Egyfolytában próbálsz ellentmondani a bűnnek? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Jézus nélkül az élet gyötrelmes pokol, Jézussal pedig édes paradicsom. (Kempis Tamás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése