Keresés ebben a blogban

2020. február 26., szerda

2020-02-26

 Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet. (1Jn 4:7-8)
Nagy kérdés, hogy különbözik-e a hívő ember szeretete a még nem hívő ember szeretetétől? A válasz elég egyértelmű. Szinte ahogy fel lett téve a kérdés, jól érezhető, hogy a válaszunk nem is lehet más, csak az, hogy igen, különböznie kell. S talán pont ez a kifejezés a megfelelő: különböznie kell. Nem biztos, hogy különbözik, de kell, kellene, hogy különbözzön. Ha ugyanis nem különbözik, akkor az – röviden szólva – a hívő élet tragédiája.
Sok hasonlóság van a hívő és a még nem hívő életében. Egyik is ember, meg a másik is. Az egyik is gyarló, a másik is. Egyik is meghal, a másik is. S még lehetne folytatni a sort. Nem teszem, mert inkább arról hadd szóljak, hogy mi az, amiben viszont egyértelműen különbözik a hívő és az Urat nem ismerő ember? Itt is hosszabb lehetne a felsorolás, de én csak néhány fontosat említek. Különbség van a két csoport között a hitben, a reménységben, a gondolkodásban, az életvitelben, a hová tartok kérdésében, és mindenképpen különbség kell legyen a szeretetben is.
A szeretetünkben tényleg különbözünk? Te hogy látod önmagadat ebben a kérdésben? (Katona Béla)

A nap gondolata:

Senkinek a bűne nem ment fel engem attól, hogy vele szemben ne gyakoroljam a szeretetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése