Keresés ebben a blogban

2020. március 3., kedd

2020-03-03

„Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala. Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért." (1Jn 4:9-10)
Bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek – ezt kéri tőlünk, ezt üzeni nekünk a Biblia több helyen is. Ennek a kérésnek az alapja Isten irántunk való megbocsátó szeretete. S ha nekünk az Úr megbocsátja bűneinket, kivétel nélkül mindet, ha megbánjuk őszintén, akkor mi is tartozunk azzal egymásnak, hogy gyakoroljuk, megéljük a másiknak való megbocsátást. Persze ezt a kérdést a tanítványok is feszegették. Jelesül Péter szegezte Jézusnak a kérdést: Uram, hányszor kell megbocsátanom az ellenem vétkező testvéremnek? Még hétszer is? Jézus így válaszolt: Mondom neked, nemhogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is. (Mt 18:21-22) Majd elhangzik a gonosz szolga története, melyben a hatalmas adóssággal rendelkező szolgának elengedi tartozását a király, mert nem tudta megfizetni és szívből könyörgött hozzá. Majd nem sokkal később a neki ehhez képest aprópénzzel tartozónak nem engedte el a tartozását…
Bizony, tudunk ilyenek lenni. Az Úr megbocsát nekünk, mi pedig az ahhoz képest bagatell vétkeket hordozzuk magunkban és felrójuk egymásnak. Nem kellene ennek így lennie. Nem a bennünk lévő szeretetről árulkodik egy ilyen cselekedet, sokkal inkább annak hiányáról.
„Viseljétek el egymást szeretettel" – írja Pál apostol az efezusiaknak. Már ez is beszédes gondolat, hiszen olykor a másik másságát, másmilyenségét el kell viselni, mert nem lehet mindenki olyan, amilyennek szeretnénk, hogy legyen, amilyen nekünk a legjobb lenne. De ugyanez az Ige a régi fordítású Bibliában így olvasható: „…elszenvedvén egymást szeretetben..." Ez a fordítás pedig még sokatmondóbb, mert benne van az, hogy olykor szenvedés az élet egymás mellett, de el lehet szenvedni a másikat. Egyféleképpen igazán: szeretetben. S ez igaz a családban, a munkahelyen, a gyülekezetben… (Katona Béla)

A nap gondolata:

Amennyiben maradandó változást szeretnél az életedben, akkor meg kell töltened szeretettel. A szeretet az egyetlen, ami meg tudja változtatni a változhatatlant. A szeretet újraéleszt. A szeretet felfrissít, megújít és felüdít. A szeretet a legnagyobb erő a világmindenségben, mert Isten a szeretet. Ez nem azt jelenti, hogy Istennek van szeretete, hanem Ő maga a szeretet. A szeretet azt is gyógyítja, amit máshogy nem lehet meggyógyítani. A szeretet felemel. A szeretet megerősít. A szeretet feltölt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése